Main content

Vraag

Beste,

Ik had in 2019 een psychose waarvoor ik 6 maanden gedwongen opgenomen werd. Ik kreeg hiervoor eerst Zyprexa en daarna (door gewichtstoename denk ik) Aripiprazol. Dat laatste pilletje nam ik drie jaar later nog. Gedurende die drie jaar voelde ik mij zeer afgevlakt, ongelukkig, futloos en apathisch. Ik ben er van overtuigd dat de medicatie initieel zeker nodig was, maar ik vraag mij af of het wel zo lang nodig was? Toen ik vorig jaar stopte met Aripiprazol voel ik me eindelijk weer de oude.

Antwoord

Beste,

Sorry voor het late antwoord op je vraag. Geen gemakkelijke vraag omdat ik je voorgeschiedenis niet zo goed ken. Maar wel een belangrijke vraag natuurlijk.

Algemeen zijn er wel enkele richtlijnen over de duur van verdere inname van antipsychotica na herstel van een psychose. Die verschillen soms per land en worden bepaald door groepen van experten; soms worden die na enkele jaren aangepast. Ze zijn wat mij betreft niet allesbepalend.

In de praktijk is het immers zeer verschillend per persoon. Het hangt af van heel wat factoren: ernst van psychose, duur van psychose, gedrag tijdens psychose (gevaarlijk of niet), terug volledig psychosevrij of niet (restsymptomen), bijwerkingen medicatie, sociale situatie met bijhorende mate van stress (alleen of in gezin, werk of niet,...) om er maar enkele te noemen. Ook je eigen voorkeur om wat risico te nemen of juist niet (dat kan heel erg verschillen van persoon tot persoon) is wat mij betreft cruciaal bij mijn patiënten. Het is geen exacte wetenschap dus en niemand heeft een glazen bol over wat er zal gebeuren na een stop van medicatie.

De goede praktijk zou moeten zijn dat jij na een psychotische episode goed begeleid bent geweest door een psychiater waar je vertrouwen in hebt gehad en waarmee je openlijk je vragen en wensen kon bespreken. En dan samen "gedragen beslissingen" nemen. Ik hoop dat het zo gegaan is. Het is dus wat mij betreft niet zo dat die periode bij jou per definitie te lang was.

Hopelijk heb ik je zo toch enkele gedachten aangeboden om verder over na te denken. Ik wens je alleszins het beste voor de toekomst!

Groeten,

Stephan

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: op 7 augustus 2023
  • Deel deze pagina: