Main content

Vraag

Helpt wietolie tegen het horen van stemmen? Of bestaat dit uit schadelijke stoffen?

Antwoord

Beste,

Dank om deze vraag te stellen via Psychosenet. Veel jonge mensen vragen zich hetzelfde af, dus het is goed dat de kwestie hier aan bod komt.

De 2 belangrijkste actieve stoffen van Cannabis Sativa of Wiet zijn THC en Cannabidiol. Van THC is bekend dat het psychose kan uitlokken. Mensen met een psychose-kwetsbaarheid worden daarom sterk afgeraden om cannabis te gebruiken, omdat het psychotische symptomen kan versterken en herstel belemmeren.

Wetenschappelijk onderzoek bij knaagdieren en bij gezonde vrijwilligers heeft aangetoond dat Cannabidiol de psychische effecten die door THC worden veroorzaakt, kan afremmen. Vanuit een aantal studies worden argumenten aangedragen dat Cannabidiol een gelijkaardig farmacologisch profiel heeft dan atypische antipsychotica.

Momenteel lopen er in de Verenigde Staten onderzoeken om Cannabidiol als waardige antipsychoticum op de markt te brengen. Momenteel is het product echter nog niet op de markt in een betrouwbare farmacologische vorm, waarbij duidelijk is in welke concentratie Cannabidiol aanwezig is. Ik hoop dat hier in de toekomst snel verandering in komt. Elk product dat de symptomen van psychose kan verminderen, is een aanwinst voor de geestelijke gezondheidszorg.

Kirsten

Beantwoord door: Kirsten Catthoor (psychiater) op 9 november 2018
  • Deel deze pagina: