Main content

Vraag

Beste,

Hoe komt het dat ik al 15 jaar stemmen heb over de dood en hoe ga ik er mee om en wat kan ik er aan doen?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Bedankt voor jouw vraag aan PsychoseNet.

Het feit dat je al 15 jaar stemmen ervaart die gaan over de dood is ongetwijfeld een uitdagende situatie. Allereerst wil ik benadrukken dat je niet alleen bent in deze strijd. Hoewel ik zelf geen ervaring heb met stemmen, kan ik je wel enkele suggesties bieden die andere experts hebben gegeven en die mogelijk nuttig kunnen zijn.

Het eerste is het belang van verbinding met anderen. Het vinden van mensen in je leven die je vertrouwt en waarmee je samen een strategie kunt ontwikkelen om met deze stemmen om te gaan, kan enorm helpen. Dit kunnen vrienden, familieleden, of zelfs hulpverleners zijn. Het delen van je ervaringen met anderen kan niet alleen emotionele steun bieden, maar ook praktische tips en inzichten opleveren.

Een ander belangrijk aspect is het ontwikkelen en verfijnen van een crisisplan. Dit plan kan verschillende niveaus van reactie omvatten, afhankelijk van je spanningsniveau en de specifieke situatie waarin je je bevindt. Het kan ook preventieve maatregelen omvatten, zoals het beperken van toegang tot potentieel schadelijke middelen tijdens momenten van crisis.

Medicamenteuze behandeling, zoals antipsychotica, kan ook een rol spelen bij het verminderen van auditieve hallucinaties. Als je deze medicijnen al gebruikt, is het belangrijk om met je psychiater te overleggen over eventuele dosisaanpassingen of andere behandelingsopties die beschikbaar zijn.

Tot slot kunnen gesprekken met een psycholoog je helpen om de betekenis van de stemmen te begrijpen en om effectiever weerstand te bieden aan hun invloed. Een psycholoog kan je ondersteunen bij het ontwikkelen van coping-strategieën en het verkennen van manieren om de impact van de stemmen op je leven te verminderen.

Samenvattend is het belangrijk om deze strijd niet alleen aan te gaan. Zoek steun bij anderen in je omgeving en overweeg professionele hulp om je te begeleiden bij het ontwikkelen van effectieve strategieën om met de stemmen om te gaan.

Op de sociale kaart van PsychoseNet kan je ook heel wat behulpzame organisaties terugvinden.

Hopelijk ben je hier voldoende mee geïnformeerd.

Veel moed!

Freya Spillemaeckers

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Freya Spillemaeckers op 11 april 2024
Expert Avatar

Freya is webredacteur bij PsychoseNet, psychologisch consulente, maar ook "jong-ervaringsdeskundige". Freya combineert academische kennis met persoonlijke ervaring om anderen te helpen.

  • Deel deze pagina: