Main content

Vraag

Beste,

Mijn broer zit voor de eerste keer in een acute psychose. Voorheen heeft hij al enkele opstoten gehad die na enkele dagen weggingen. Deze keer is het toch anders.

Ik vraag me af wat ik het best kan doen? Momenteel stelt hij zelf dat hij niet opgenomen wil worden en geen medicatie wil nemen, maar hij wil wel geholpen worden. Hoe pakken we dit het beste aan? We willen hem graag helpen.

Met vriendelijke groeten

Antwoord

Hallo,

Het spijt mij om te horen dat je hiermee geconfronteerd wordt.

Ik vind het in ieder geval zeer goed dat je contact met hem hebt. Het is ook goed dat hij tegen jou kan zeggen wat hij wil en dat jullie hiermee ook rekening willen houden in de hulp.

Ik zou zoeken naar 'open dialogue' in België. Dat is een manier waarop men in verbinding treedt met mensen in een psychose. Hierbij wordt niet onmiddellijk medicatie opgestart maar laat men de persoon in de psychose zelf bepalen wie hem mag ondersteunen. De resultaten hiervan zijn zeer goed.

Ik weet niet waar jullie wonen? Ik heb weet van een initiatief in West-Vlaanderen (El Camino) en ik weet ook dat Dag van Wetter hierin een voortrekkersrol neemt. Misschien kan hij je ook verder helpen.

Wat ik daarnaast ook nog wil meegeven: je kan maar voor je broer blijven zorgen, als je ook voor jezelf zorgt. Wanneer je voelt dat je het zelf niet meer aan kan en je een opname als enige optie ziet, dan is dat ook oké.

Met vriendelijke groet,

Lieselot

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 27
Beantwoord door: Lieselot op 2 december 2019
Expert Avatar

Lieselot is trainer en coach. Ze spreekt uit ervaring omwille van de psychose gevoeligheid van haar partner. Sinds hun huwelijk, 7 jaar geleden, maakte haar man verschillende episodes door. Samen hebben ze twee kindjes.

  • Deel deze pagina: