Main content

Vraag

Beste,

Ik voel mij al een aantal jaren echt niet goed in mijn vel. En ben al even aan het overwegen om hulp te zoeken maar ik ben bang voor de financiële en emotionele gevolgen zowel voor mij als mijn gezin.

Ik heb een harde jeugd gehad en zware jaren achter de rug. Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken want ik woon alleen en ben bang voor de gevolgen.

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via Psychosenet.

Hulp zoeken voor psychische problemen vraagt inderdaad veel moed. Ik begrijp dat u aarzelt om de stap te zetten. In een psychologische ondersteuning komen zaken aan bod die pijnlijk zijn, en daardoor je levenskwaliteit (tijdelijk) verminderen, vooraleer het weer beter gaat. De afweging moet dus gemaakt worden of het beter is om dingen te laten zoals ze zijn, door ze te laten rusten en niet uit het verleden op te rakelen, of toch de uitdaging aan te gaan en moeilijkheden een plek geven.

Ik denk dat het verstandig is om dit eens te bespreken met een professional uit de geestelijke gezondheidszorg. Uw huisarts kan u daarin zeker adviseren. U zou eens kunnen informeren bij het ziekenfonds of er een vorm van financiële ondersteuning is, sommige ziekenkassen betalen een deel van de kosten terug. Binnenkort heeft trouwens iedereen recht op terugbetaling bij de psycholoog voor een beperkt aantal sessies.

Ik wens u alvast veel wijsheid in het nemen van een besluit, en goede moed bij de zoektocht naar de geschikte hulp.

Beantwoord door: Kirsten Catthoor (psychiater) op 23 augustus 2018
  • Deel deze pagina: