Main content

Vraag

Iemand heeft van mij tijdens mijn onverwachte, kortdurende psychotische episode, allerlei bizarre berichten gekregen. Deze persoon weigert nu iedere vorm van contact (noch mail noch telefoon), omdat hij mijn toenmalige toestand niet kent/begrijpt.

Ik vind de reactie enerzijds wel begrijpelijk: het zal inderdaad niet prettig geweest zijn om die vele, rare berichten van mij te krijgen, maar ik wil het wel graag kaderen en uitleggen.

We stonden immers net op het punt om samen aan een project te werken. Ik vind het zonde dat dat project + onze samenwerking in het algemeen door dat voorval in het water valt.

Hoe kan ik dit contact herstellen?

Antwoord

Een psychose is vaak voor de omgeving ook een heel ingrijpende en angstaanjagende ervaring. Dit komt enerzijds omdat het moeilijk kan zijn het contact te houden met iemand die een psychose doormaakt. Men ziet iemand het contact verliezen met de realiteit, zonder dat men precies begrijpt wat er gebeurt, of hoe dit verder gaat verlopen. Anders dan bij een somatische ziekte, lijk je de persoon met een psychose plots niet meer te kennen. Er worden dingen gezegd of gedaan die men niet herkent of die niet passen bij de persoon zoals je die kent. Dit kan voor de omgeving heel beangstigend of bevreemdend zijn.

Anderzijds is het ook zo dat mensen heel weinig weten over psychose. Ze begrijpen niet wat er aan de hand is en weten dus niet dat mensen ook weer kunnen herstellen. En dat mensen in een psychose juist hun omgeving heel hard nodig hebben om dat contact met de realiteit opnieuw op te bouwen.

Het is daarom enerzijds misschien te begrijpen dat mensen zich soms terugtrekken, maar anderzijds is dat natuurlijk heel erg jammer. Het lijkt me dan ook zeker de moeite waard om te proberen dit contact te herstellen.

De vraag is hoe je dit het beste aanpakt. Deze persoon is blijkbaar erg geraakt door de situatie, en lijkt geen vertrouwen meer te hebben in jou. Daarom is het misschien handig om een derde persoon hierbij te betrekken, iemand die jullie beiden kennen en vertrouwen en die de weg zou kunnen openen tot een gesprek. Misschien kan deze tussenpersoon ook Psychosenet aanbevelen als informatiebron. Maar het contact herstellen en het vertrouwen terug opbouwen zal tijd vragen.

Ik hoop voor jullie beiden dat het lukt en veel sterkte in dit herstelproces!

Beantwoord door: Inez Germeys op 22 december 2017
  • Deel deze pagina: