Main content

Vraag

Hallo,

Mijn neefje van 17 heeft al een paar jaar symptomen van een psychose. Het is de eerste keer dat hij er ook effectief over praat. Enkel ik – zijn tante – weet het momenteel.

Hoe kan ik hem hulp bieden?

Antwoord

Beste,

Bedankt voor jouw vraag via PsychoseNet en het delen van je bezorgdheid over je neefje. Het is goed dat hij er nu over praat en dat jij er bent om hem te steunen. Ik begrijp dat dit een moeilijke situatie kan zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om hem te ondersteunen.

Ten eerste is het belangrijk om de ernst van de situatie in te schatten. Als je neefje symptomen van een psychose heeft, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Een psychose is een complexe aandoening waarbij medische en psychologische behandeling nodig kan zijn. Ik raad je aan om hem aan te moedigen om een afspraak te maken met een geestelijke gezondheidsprofessional, zoals een psycholoog, psychiater of huisarts. Je kan via de sociale kaart van PsychoseNet hulp vinden bij jou in de buurt of via de Sociale Kaart van Vlaanderen.

Hier zijn enkele suggesties om hem te ondersteunen bij het zoeken naar hulp:

  • Creëer een veilige en ondersteunende omgeving: zorg ervoor dat je neefje zich begrepen en gesteund voelt. Luister naar zijn ervaringen en laat hem weten dat je er voor hem bent.
  • Informeer jezelf: probeer meer te leren over psychose en de mogelijke behandelingen. Dit zal je helpen om beter te begrijpen wat je neefje doormaakt en welke opties er zijn voor behandeling. Op PyschoseNet kan je veel informatie terugvinden.
  • Moedig hem aan om professionele hulp te zoeken: leg rustig uit dat professionele hulp belangrijk is bij het omgaan met psychose. Stel voor dat hij contact opneemt met een psycholoog, psychiater of huisarts om een afspraak te maken.
  • Bied praktische ondersteuning: help hem bij het vinden van geschikte hulpverleners, zoals het zoeken naar adressen en contactgegevens van geestelijke gezondheidsinstanties in jullie omgeving.
  • Blijf betrokken: houd regelmatig contact met je neefje om te vragen hoe het met hem gaat. Laat hem weten dat je er bent om te luisteren en te steunen.

Het is belangrijk om te onthouden dat jij als tante niet verantwoordelijk bent voor het behandelen van zijn psychose. Je rol is om hem te ondersteunen, aan te moedigen en te begeleiden bij het zoeken naar professionele hulp. Een gekwalificeerde professional zal de juiste diagnose kunnen stellen en een behandelplan kunnen opstellen dat het beste past bij de specifieke behoeften van je neefje.

Ik hoop dat deze suggesties je helpen om je neefje de nodige ondersteuning te bieden. Onthoud dat het zoeken naar hulp een belangrijke stap is en dat er professionals zijn die gespecialiseerd zijn in het behandelen van psychoses.

Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Met vriendelijke groet,
Freya Spillemaeckers

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Freya Spillemaeckers op 21 mei 2023
Expert Avatar

Freya is webredacteur bij PsychoseNet, psychologisch consulente, maar ook "jong-ervaringsdeskundige". Freya combineert academische kennis met persoonlijke ervaring om anderen te helpen.

  • Deel deze pagina: