Main content

Vraag

Beste

Ik ben 30 jaar oud en heb 2 kleine kindjes. Nadat ik mijn partner betrapte op sms’jes sturen naar een andere vrouw ben ik beginnen flippen. Het lukte mij niet langer om mij te concentreren op mijn werk. Persoonlijk denk ik dat ik door dit voorval uiteindelijk in een psychose ben terecht gekomen. Ik heb echter totaal geen ervaring met psychoses.

Ik werd opgenomen, maar ben hier niet goed geholpen. Bovendien kreeg ik zeer weinig informatie.

Indien mogelijk zou ik graag met een (groep) ervaringsdeskundige(n) spreken. Waar kan ik hier voor terecht?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste

De ervaring die je hier deelt, moet ingrijpend voor je zijn geweest. Zowel je psychotische ervaring als de gebeurtenis die er eraan voorafging, kwamen immers heel onverwacht en roepen waarschijnlijk heel wat vragen bij je op over hoe je hieraan betekenis moet geven.

De mate waarin iemand psychosegevoelig is, hangt van verschillende factoren af. Sommige van die factoren zijn makkelijker te beïnvloeden dan andere. Doorgaans zien we dat belangrijke uitlokkende factoren bijvoorbeeld alvast schuilen in de mate van stress, voldoende slaap en middelengebruik. Stress is een breed begrip. In essentie zou je dit nog het beste kunnen omschrijven als iets wat een al dan niet bewust ervaren gevoel van bedreiging bij je oproept. Bedreiging van je fysieke op psychische integriteit, van je relaties, van je toekomst, van je naasten… Kortom alles wat van wezenlijke betekenis voor je is. Spanningen en twijfels binnen een relatie zijn dus per definitie een vorm van stress.

Helaas kunnen we ook niet volledig stressloos leven, aangezien het onmogelijk is om de invloeden op alles wat veel voor je betekent, te controleren. Wel kan het helpen om voor jezelf goed bewust te zijn welke thema’s en personen voor jou specifiek van grote betekenis zijn, om er dan wel zo veel als mogelijk over te waken dat spanningen tijdig ter sprake komen, zodat je kan proberen dingen bij te sturen voor je last krijgt van ernstige klachten en symptomen.

Daarbij maak je terecht de bedenking dat het belangrijk is om voldoende te weten over psychose, zowel vanuit wetenschappelijk gefundeerde kennis als vanuit ervaringskennis van lotgenoten, die mekaar complementair moeten kunnen aanvullen in je proces van herstel.

Een aantal bronnen en organisaties die je daarbij op weg kunnen helpen, vind je hieronder opgelijst:

Hopelijk vind je hiermee alvast een begin van houvast in je zoektocht naar goede zelfzorg en betekenisgeving aan wat je overkwam.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Wim Simons op 8 januari 2020
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: