Main content

Vraag

Beste,

Ik had op mijn 21ste een drugspsychose gekregen. Ik ben inmiddels 25 en heb verder nog niets bereikt in mijn leven, maar eindelijk weet ik waarom. Ik heb angst voor afwijzing (waarschijnlijk door trauma’s) dus kan ik niet uit mijn comfortzone komen.

Ik vroeg me af of ik een psychose kan krijgen enkel en alleen om te proberen uit mijn comfortzone te komen? Door bijvoorbeeld een meisje aan te spreken, door bijvoorbeeld opslag te vragen op het werk?

Vriendelijke groeten,

G.-J.

Antwoord

Beste,

Ik heb helaas geen eenduidig antwoord op je vraag.

Enerzijds wordt vaak gezegd dat je moet opletten met stress-factoren. We weten inderdaad uit onderzoek dat te veel stress kan bijdragen aan een psychose. Anderzijds is het net heel belangrijk om te proberen terug een aantal rollen in je leven op te nemen – een rol als partner, als werknemer, enzoverder. Uit je comfortzone treden kan daarbij net een teken zijn van of bijdragen aan je herstel.

Dus, mijn advies is om stapje per stapje uit je comfortzone te treden, hierbij goed lettend op jezelf en hoe je je daarbij voelt. Dit zal best wel wat stress meebrengen, maar we hebben ook stress nodig in het leven om een aantal stappen vooruit te kunnen of willen zetten.

Heel veel succes,

Inez

Beantwoord door: Inez Germeys (onderzoeker) op 23 augustus 2018
  • Deel deze pagina: