Main content

Vraag

Beste

Welke methodieken zijn er beschikbaar om kinderen en jongeren uit te leggen wat een psychose is?

Sari

Antwoord

Beste Sari,

Dat is inderdaad vaak een hele uitdaging. Een psychose staat zo ver van de gewone ervaringswereld van kinderen, en het is mogelijk ook angstwekkend.

Ik vind dat men op de website van Similes goede aanbevelingen doet ivm het praten met kinderen. Zie: https://nl.similes.be/communiceren-in-het-gezin

Verder heb ik van mijn gewaardeerde collega Alien Hoorelbeke dit lijstje van boeken gekregen die kunnen helpen om met kinderen in gesprek te gaan over psychose/psychische kwetsbaarheid:

1. Vanaf 6 jaar: PIP - Martine Delfos
Een indringende verhaal over de poesjes Pip, Stip, Plukkie en Streepje en hun schizofrene moeder. Er wordt geprobeerd de problematiek van mama eenvoudig maar duidelijk uit te leggen en bespreekbaar te maken.

2. Vanaf 8 jaar: Een papa met vleugels - Stefan Boonen
Een lees- en voorleesboek over een papa met waanbeelden. De papa van Klipp heeft een geheim en een boomhut. Soms lijkt hij daardoor gewoon een gekke papa. Dat klopt maar een beetje, want in het hoofd van Klipp\'s papa is er iets.

3. Vanaf 5 jaar: papa is nooit moe - Anne Wyckmans
Over een papa die heel verward is en daardoor onvermoeibaar door het leven raast.

4. Van 4-8 jaar: Mama is anders - Heidi Vanrompay
Over een mama met een dissociatieve identiteitsstoornis. Quinten heeft een lieve mama, maar mama is anders. Soms is mama vrolijk en blij, soms is ze erg verdrietig. Quinten vraagt zich af of dat aan hem ligt. Papa legt uit wat er met mama aan de hand is, en dankzij Anton, de therapeut van mama, begrijpt Quinten zijn moeder nu veel beter. Een informatief prentenboek voor kinderen met een ouder die lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis. Met een informatieve bijsluiter van psychotherapeut Erik De Soir.

5. Mama heeft een beer in haar hoofd - Nele Reynders
Geschreven door een mama met een psychische kwetsbaarheid (stemmen) en wil vertellen aan haar kind wat er aan de hand is met haar.

Deze boeken zijn in de boekhandel of online te bestellen.

Ik hoop dat dit helpend is voor jou, Sari.

Met vriendelijke groeten,

Peter Rober

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Peter Rober op 19 april 2021
Expert Avatar

Peter Rober is klinisch psycholoog en gezinstherapeut. Hij is als hoogleraar verbonden aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (KU Leuven). Hij heeft heel wat ervaring in het werken met gezinnen die worstelen met psychische kwetsbaarheid bij hun kinderen of jongeren.

  • Deel deze pagina: