Main content

Vraag

Beste,

Ik ben ten einde raad. Mijn echtgenote heeft een bipolaire stoornis en maakt hevige manies door. Gedurende zo een manie verandert haar liefde voor mij in haat met alle gevolgen vandien. Ze neemt haar medicatie, maar weigert een opname op de PAAZ afdeling.

Momenteel leven we niet langer onder één dak om de zaken niet verder te laten escaleren, maar niemand is echt in staat buiten mij om voor haar te zorgen.

Hoe moet het verder zonder de relatie op te geven?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Je zit in een heel moeilijke situatie. Zeker in de periodes waarin je echtgenote hevige manies doormaakt moet het voor jou wel hel zijn. Wat kan je doen? Je hebt al zoveel geprobeerd. Soms helpt het even, maar later loop het toch weer mis. En dan kom je op het punt dat je het niet meer weet. Op zo een moment kan het inderdaad soms goed zijn afstand te nemen. Afstand kan soms de escalatie in de relatie stoppen. Het kan je ook wat (welverdiende) rust geven, al is die rust wellicht heel relatief want je blijft heel ongerust en je wil het niet opgeven.

Het is belangrijk dat jij het volhoudt. En in die zin is het nodig dat jij voldoende steunfiguren hebt. Een vriend waar je mee kan praten over hoe moeilijk het is. Of een broer of een zus. Of een therapeut. Maar vaak is het ook goed om een plek te hebben waar je tot rust kan komen en eens niet moet denken en praten over je zorgen. Een plek om te ontspannen en gewoon rustig te worden door bezig te zijn met dingen die gezond zijn en die je interesseren: tuin, sport, film, wandelen, natuur...

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Peter Rober op 2 december 2019
Expert Avatar

Peter Rober is klinisch psycholoog en gezinstherapeut. Hij is als hoogleraar verbonden aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (KU Leuven). Hij heeft heel wat ervaring in het werken met gezinnen die worstelen met psychische kwetsbaarheid bij hun kinderen of jongeren.

  • Deel deze pagina: