Main content

Vraag

Geachte,

Telkens als ik in een situatie met zeer hoge stressniveau’s terechtkom, verlies ik alle controle over mijn handelingen. Ik handel dan volledig irrationeel en ben een gevaar voor mijn omgeving. Ik ga ook uit van dingen die voor anderen totaal niet correct zijn en wantrouw alles wat men tegen me zegt of doet.

Nu zoek ik hulp hoe hiermee om te gaan. Kan dit gezien worden als een psychotische aanval of is dit gewoon zoals men wel meer beweert gewoon een gebrek aan zelfbeheersing?

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Geachte,

Ik heb een beetje moeite om vragen als deze concreet te beantwoorden omdat ik moet afgaan op slechts enkele zinnen en daardoor niet echt een inschatting kan maken. Als u mij dus vraagt of dit gewoon een gebrek aan zelfbeheersing is of een psychotische aanval kan ik dit niet via mail uitmaken. Een aantal gesprekken zouden nodig zijn om daarover iets zinvol te vertellen. Enkele losse tips kan ik u wel geven maar dan ook weer onder voorbehoud.

U zou zich kunnen richten op het stressniveau. Een WRAP zou u bijvoorbeeld kunnen helpen om het stressniveau waarin u terecht komt zo laag mogelijk te houden. Ik zou u toch willen aanraden om in de eerste plaats hierover een gesprek te hebben met uw huisarts en indien nodig zou die u kunnen doorsturen naar een centrum voor geestelijke gezondheidszorg in uw buurt. (Even rekening houden dat daar jammer genoeg soms wachtlijsten zijn). Daar kan u dan eventueel een verkennend gesprek doen met een psycholoog om over uw ongerustheid te praten. Misschien kan deze u geruststellen of een gesprekstherapie starten.

Beantwoord door: Peter Dierinck op 16 februari 2018
  • Deel deze pagina: