Main content

Vraag

Beste,

Een vriend zit in een psychose en wij weten niet hoe we moeten zeggen dat hij zich moet laten behandelen. Kan u ons hierbij helpen?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Het is meestal moeilijk om een persoon met psychose te doen begrijpen dat hij zich moet laten behandelen. Die persoon zit in een andere werkelijkheid, die hij voor waar aanneemt. En ziet meestal niet dat hij behandeling nodig heeft. Hij is meestal ook overtuigd van zijn groot gelijk dat de werkelijkheid, zoals hij die beleeft, echt is.

Meestal heeft die persoon wel een grote lijdensdruk. Hij ziet enorm af. Dit kan misschien een opening zijn naar behandeling. Bijvoorbeeld, ga eens naar dokter of beter nog psychiater, en vraag medicatie om wat tot rust te komen. Spijtig genoeg wensen de meeste mensen met psychose ook niet direct medicatie. Anti-psychotische medicatie is vaak echter het enige dat die persoon terug in de 'normale' wereld kan brengen.

Enkel als de persoon een gevaar is voor zichzelf of anderen, kan een gedwongen opname worden opgestart. Dit is soms toch vaak nodig. Dat kan de huisarts regelen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Kristof Stubbers op 7 juli 2024
Expert Avatar

Kristof werkt als ervaringsdeskundige in het mobiel team van het netwerk ggz Kempen. Tussen zijn 30e en 40e heeft hij meerdere psychoses en opnames gekend. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor zingeving en spiritualiteit.

  • Deel deze pagina: