Main content

Vraag

Iemand zit in een gedwongen opname en is ontsnapt op een of ander manier. De officiële periode van 40 dagen nadert zijn einde. Stel dat dit dan voorbij is zonder gevonden te worden door de door politie. Kan je dan gedwongen naar de gesloten afdeling gebracht worden?

Antwoord

Beste,

Een gedwongen opname is in eerste instantie slechts mogelijk voor maximum 40 dagen. De politie kan de teruggevonden patiënt, na verloop van de observatieperiode van 40 dagen, terug naar de gedwongen afdeling brengen. Om de gedwongen opname dan te bestendigen zal de vrederechter zich uiteraard opnieuw over deze casus moeten uitspreken. De vrederechter zal opnieuw moeten nagaan of de voorwaarden van de wet zijn nageleefd.

Ik hoop dat u met deze informatie iets meer geholpen bent.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Julie Hantson op 15 september 2020
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: