Main content

Vraag

Beste,

Ik weet niet wat ik heb. Ik hoor stemmen: mensen die me slechte dingen laten doen, me anders laten denken… Ik voel me zo slecht. Wat moet en kan ik doen?

Met vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Ik kan mij voorstellen dat het heel beangstigend is wat u meemaakt. Het horen van stemmen die u opdrachten geven is een nare ervaring. In vakjargon heet dit "imperatieve stemmen".

Zoals u het beschrijft, klinkt het als een psychotische toestand. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met het herseninfarct dat u begin dit jaar hebt doorgemaakt, als gevolg van een depressieve toestand, maar het zou ook een bijwerking kunnen zijn van uw medicatie.

Voor het eerst een "klassieke" psychose krijgen op uw leeftijd is heel zeldzaam. Ik zou u absoluut adviseren om dit met uw behandelende arts te bespreken, uw huisarts of neuroloog. Het is niet de bedoeling dat u hier onder lijdt zonder dat er een behandeling wordt opgestart en minstens wordt geprobeerd de stemmen naar de achtergrond te krijgen. Een psychose is meestal erg goed te behandelen!

Ik wens u alvast veel goede moed om de uitdaging aan te gaan, en een geschikte behandeling te zoeken.

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 14 november 2022
Expert Avatar

Kirsten Catthoor is als psychiater werkzaam in het psychosecircuit van het Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg in Antwerpen, een ziekenhuis waar zowel de begoede middenklasse als ook kansarmen terecht kunnen voor dezelfde herstelgerichte aanpak, met medicatie en verschillende vormen van therapie. De strijd tegen stigma in de psychiatrie is een belangrijk aandachtspunt.

  • Deel deze pagina: