Main content

Vraag

Help!

Eergisteren heeft mijn zoontje van 11 jaar -denk ik- een psychose gehad. Hij stond plots zonder onderbroek in de living, zijn haren en onderhemd helemaal nat. Hij was helemaal in paniek! Hij vertelde een zeer onsamenhangend verhaal over ‘de tijd die véél te snel gaat en die hij niet kan stoppen’. Hij sprak over zand en water en een tijdlijn die abnormaal snel voorbij ging. Hij kon het niet stoppen en dit maakte hem angstig. Hij vroeg ons om dit te stoppen. Hij nam zijn hoofd vast en zei dat hij héél veel hoofdpijn had. Hij weende – iets wat a-typisch is voor hém want hij is altijd megastoer. Ik zag de angst en hulpeloosheid in de ogen.
Toen ik hem vroeg om bij me te liggen in de zetel zei hij dat hij dit niet kon omdat hij zijn poep niet had afgeveegd (was blijkbaar naar toilet geweest). Wij herkenden onze zoon niet. Na ongeveer een half uur kalmeerde hij (ik was bij hem gaan liggen in bed). De dag nadien kon hij zich nog perfect herinneren wat er de dag ervoor gebeurd was. Hij was wéér de oude.. aan het beatboxen , de broer en zus aan het plagen… zoals altijd.. een gezonde tiener. Langs mijn moederskant zijn er enkele familieleden die psychoses hebben gehad. Mijn zoon is geboren met een syndroom: afwijking aan zijn bijnieren én is al aan het puberen… dit zijn (volgens de literatuur) enkele ingrediënten om (rand)psychoses te krijgen. Mijn vraag is wat ik moet doen? Of ik me zorgen moet maken? Of dit een psychose was of een angstaanval? 

Dank je wel.

Antwoord

Beste,
Dank om uw vraag te stellen via Psychosenet.
Ik kan mij voorstellen dat het voor alle betrokkenen een angstaanjagende ervaring was. Op basis van uw verhaal is het lang niet zeker dat het om een psychose of randpsychose gaat. Kinderpsychose is om te beginnen heel erg zeldzaam. Atypisch is ook dat het tijdens de slaap optreedt, en dat het de dag na het optreden weer helemaal is verdwenen. Andere mogelijkheden zijn een nachtmerrie of pavor nocturnis, dat kan zich ook uiten als een vorm van verwardheid en angst. Ook kan het gaan om een kortdurend delirant beeld als gevolg van een koortsopstoot of van een metabole ontregeling (hormonen?). Er zijn momenteel op basis van 1 incident echt onvoldoende argumenten om van een psychose of een ander psychiatrisch probleem te spreken. Hopelijk blijft het bij een 1-malige gebeurtenis!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 25 mei 2022
  • Deel deze pagina: