Main content

Vraag

Goeienavond,

Ik heb verleden jaar 15 mg Mirtazapine genomen en dit afgebouwd in 6 weken. Alsook 0,5 mg Lorazepam voor 6 maanden en dit afgebouwd in 2 weken 0,25  mg en dan gestopt . Dit is nu ongeveer 6 maanden geleden.

Nu leef ik in een hel: 3/4 van de maand heb ik griepachtige verschijnselen, pijnlijke benen en rug , extreme misselijkheid en duizeligheid, op andere dagen heb ik dan extreme angst en nervositeit met depressieve gevoelens (het wisselt zich contant af) en dan heb ik ook per maand enkele dagen waar het redelijk goed gaat (weinig klachten), maar plots komt het weer op en begint de cyclus opnieuw. Ik word er radeloos van, komt dit nog altijd door deze medicatie?

Het ging voor mijn gebruik zeker ook niet echt super, maar wat ik nu ervaar heb ik in mijn hele leven nog niet gevoeld en meegemaakt. Ik heb pas een afspraak bij de psychiater 23 maart en mijn huisarts weet niet echt wat te doen.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Na zo'n lange tijd zijn er doorgaans geen effecten van de medicatie meer.

Wel kan het zijn dat de aandoening waarvoor je deze medicijnen innam (een angststoornis en/of een depressie bijvoorbeeld) niet echt onder controle zijn geraakt op een manier dat ze ook zonder deze medicatie zullen wegblijven. Veel van je klachten die je immers beschrijft, kunnen veel verschillende oorzaken hebben, maar komen tezamen ook regelmatig voor als gevolg van een arousal van je autonome zenuwstelsel, met andere woorden bij stress (onder eender welke vorm).

Over het algemeen is psychotherapie eerst en vooral nodig bij een angstproblematiek, in een aantal situaties effectief best aangevuld met medicatie. Maar dan liefst medicatie die iets meer probeert in te grijpen op lange termijn, in plaats van louter symptoombestrijdend op korte termijn. Mirtazapine 15 mg en Lorazepam zijn eerder van die laatste soort.

Je zou best tijdens het gesprek met de psychiater bekijken welke antidepressiva hier dus beter zouden kunnen werken bij jouw situatie. Het effect daarvan laat wel meestal enkele weken op zich wachten, maar brengen dan toch vaak meer soelaas dan wat je nu genomen hebt.

Maar op lange termijn is het dus vooral ook noodzakelijk dat je gerichte psychotherapie voor je angsten zoekt (zoals cognitieve gedragstherapie). Ook hier zal de psychiater je zonder twijfel verwijstips kunnen bezorgen. Maar misschien kent ook je huisarts wel iemand.

Hoop alvast dat je in de komende maanden van je angsten verlost raakt.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 32
Beantwoord door: Wim Simons op 14 februari 2020
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: