Main content

Vraag

Kan een arts me gedwongen laten opnemen wanneer ik een overdosis medicatie heb genomen?

Antwoord

Beste,

Een gedwongen opname is een zeer heftige gebeurtenis die heel wat impact kan hebben op de betrokken persoon en de omgeving.

Een gedwongen opname is natuurlijk pas mogelijk wanneer er is voldaan aan drie voorwaarden, zoals (1) de aanwezigheid van een geestesziekte, (2) het vormen van een gevaar voor zichzelf of voor anderen en (3) er mag ook geen andere geschikte behandeling mogelijk zijn.

De procedure voor een gedwongen opname wordt opgestart wanneer de belanghebbenden (bijvoorbeeld familieleden of de huisarts) een schriftelijk verzoek indienen bij het bevoegde vredegerecht. Bij dit verzoek moet dan een medisch verslag worden gevoegd. De vrederechter zal nadien beslissen of een gedwongen opname, al dan niet, moet bevestigd worden.

Een arts kan dus niet zomaar iemand gedwongen laten opnemen wanneer die persoon een overdosis medicatie heeft genomen. Ondanks het feit dat een overdosis een ernstig gevaar inhoudt, moet er voor een gedwongen opname ook zijn voldaan aan de andere voorwaarden van de wet (geestesziekte en geen alternatieve behandelingsmogelijkheden). Pas dan zal een gedwongen opname uitvoerbaar zijn.

Ik wens u veel sterkte in de zoektocht naar hulp. Misschien kan u uw (huis)arts eens contacteren om u verder te ondersteunen en te begeleiden.

Beantwoord door: Julie Hantson (advocate) op 16 november 2018
  • Deel deze pagina: