Main content

Vraag

Beste,

Wat als er een verkeerde diagnose (‘chronische psychose’) vastgesteld wordt door een psychiater? Kan die dan teniet worden gedaan door een andere psychiater of kan dit ook door een psycholoog?

Alvast bedankt voor het antwoord!

Antwoord

Beste,

Zonder kennis te hebben over de achtergrond van deze vraag, kan ik stellen dat een patiënt de mogelijkheid heeft om bij een andere arts een second opinion in te winnen.

Een patiënt heeft immers de vrije keuze van beroepsbeoefenaar, en bijgevolg recht op een second opinion. Dit keuzerecht kan, in bepaalde gevallen, wel beperkt zijn. Wanneer zo een beperking van toepassing is, dan betekent dit dat een patiënt zich niet zomaar kan beroepen op diens vrije keuzerecht.

Natuurlijk moeten de beperkingen op de vrije keuze van de patiënt (en de daaraan gekoppelde second opinion), geval per geval, worden beoordeeld.

Ik hoop u hiermee wat geholpen te hebben.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Julie Hantson op 4 oktober 2019
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: