Main content

Vraag

Beste,

Is het mogelijk voor een 17-jarige leerling met dwangneurose om, net zoals tijdens de coronaperiode, onderwijs te volgen via een laptop vanuit huis?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het volgen van school door iemand van 17 jaar met dwangneurose. Gelukkig zijn er in België oplossingen beschikbaar om leerlingen te ondersteunen die om medische redenen niet fysiek naar school kunnen gaan.

Een van de belangrijkste hulpmiddelen is Bednet. Bednet biedt online afstandsonderwijs voor leerlingen die langdurig of regelmatig niet naar school kunnen vanwege ziekte, een ongeval, operatie of psychische problemen, zoals een dwangneurose. Hierdoor kunnen leerlingen de lessen live volgen vanuit huis en blijven ze in contact met hun klasgenoten en het schoolgebeuren.

Hier zijn enkele belangrijke punten over Bednet:

  • Gratis: Bednet is volledig gratis voor zowel de school als het gezin.
  • Toegankelijk: Bednet kan op elk moment van het jaar aangevraagd worden, zonder wachtlijst.
  • Flexibel: Het kan gecombineerd worden met gedeeltelijke aanwezigheid op school en andere vormen van onderwijsondersteuning.
  • Ondersteuning: Er is een trajectbegeleider die alle betrokkenen ondersteunt gedurende het hele traject.
  • Voorwaarden: De leerling moet voltijds, deeltijds of regelmatig afwezig zijn met een medisch attest, en het verwachte gebruik moet minimaal 4 weken of 36 halve dagen zijn.

Aangezien jouw vraag specifiek gaat over een 17-jarige leerling met dwangneurose, raad ik aan om contact op te nemen met zowel de school als Bednet. Bespreek de specifieke situatie en kijk of Bednet een geschikte oplossing biedt. De school kan ook aanvullende vormen van ondersteuning overwegen om ervoor te zorgen dat de leerling optimaal kan leren ondanks de afwezigheid.

Voor meer informatie en om een aanvraag te starten, kun je de Bednet-website bezoeken of rechtstreeks contact opnemen met hun team.

Hopelijk helpt deze informatie en kan de leerling snel de nodige ondersteuning krijgen om de school op een passende manier te blijven volgen.

Met vriendelijke groet,
Freya Spillemaeckers

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Freya Spillemaeckers op 23 mei 2024
Expert Avatar

Freya is webredacteur bij PsychoseNet, psychologisch consulente, maar ook "jong-ervaringsdeskundige". Freya combineert academische kennis met persoonlijke ervaring om anderen te helpen.

  • Deel deze pagina: