Main content

Je bent als jongere leerplichtig: dat wil zeggen dat je wettelijk verplicht bent om onderwijs te volgen van 4 tot 16 jaar. Een goede samenwerking met school is van belang. Spreek de school aan, neem contact op met de directeur of maak een afspraak met de CLB-medewerker op school. Zij kunnen met jou de mogelijkheden overlopen en een tijdelijke oplossing zoeken waar iedereen zich goed bij voelt.

Zodra je vijf lesdagen per schooljaar afwezig bent omwille van problemen moet de school deze afwezigheid registreren bij het CLB. De school moet samen met het CLB instaan voor jouw begeleiding en een schriftelijke neerslag van de inspanningen voorzien.

Bednet

Wanneer je tijdelijk niet naar school kan zorgt Bednet ervoor dat je de les live kunt volgen van thuis uit.

Lyna, een meisje uit het zesde middelbaar was amper aanwezig in de klas door psychische problemen en toch studeerde ze af dankzij Bednet: klik hier voor het filmpje van Lyna.

School & Ziekzijn

Daarnaast is er ook School & Ziekzijn. Dit zijn een groep vrijwilligers die ervoor zorgen dat je na het probleem zonder leerachterstand bij jouw klasgenoten kan aansluiten. De lessen zijn gratis, individueel, op maat en in samenwerking met school. Dit kan thuis of in een psychiatrisch ziekenhuis.

Huisonderwijs

Je kan ook thuis les volgen.

Klik hier voor meer informatie.

Tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH)

Tijdelijk onderwijs aan huis zorgt ervoor dat je thuis les kan krijgen voor een bepaalde periode. Je hebt tijdelijk recht op vier lestijden per week onderwijs aan huis en die zijn volledig gratis.

Wanneer heb je hier recht op?

  • Als je langdurig ziek bent: als je meer dan 21 dagen na elkaar niet naar school kan wegens ziekte of ongeval (dit moet bevestigd worden aan de hand van een ziektebriefje).
  • Je hebt tot de einddatum – die vermeld staat op het ziekteattest – recht op TOAH. Wanneer je opnieuw ziek wordt binnen drie maanden heb je nog steeds recht op onderwijs aan huis.
  • Als je chronisch ziek bent: dit wil zeggen dat je voor een lange tijd steeds terugkerend behandeld wordt waardoor je telkens voor een korte periode niet naar school kan. De behandeling dient gespreid te zijn over minstens zes maanden (dit moet bevestigd worden aan de hand van een ziektebriefje van een specialist).

Je hebt éénmalig een attest nodig. Per negen halve dagen afwezigheid heb je recht op vier uur onderwijs aan huis.

  • Deel deze pagina: