Main content

Residentieel

Elk psychiatrisch centrum heeft een eigen zorgaanbod (therapieën en trainingen), maar een opname verloopt wel op dezelfde manier. Op Psychosenet kan je het verschil lezen tussen een crisisopname, vrijwillige opname en een gedwongen opname. Daarnaast beschrijft Psychosenet ook de procedure bij een gedwongen opname. 

Op de website van UPC KU Leuven leggen jongeren zelf uit hoe het eraan toegaat in de psychiatrie aan de hand van een filmpje. Ze spreken over de dagplanningaan welke activiteiten ze deelnemen (binnen en buiten de psychiatrie), hoe de slaapkamers eruitzien, of ze al dan niet hun GSM mogen bijhouden, de verschillende soorten therapieën, enzoverder. 

Ambulant

Een dagcentrum is anders omdat je ’s avonds en in het weekend thuis bent zodat je de behandeling kan combineren met je sociaal leven en hobby’s. 


Wat is ambulante en (semi-)residentiële zorg?

  • Ambulante zorg wil zeggen dat de zorg naar jou toekomt (zoals Mobiele Teams) of jij naar de zorg toegaat (zoals een psycholoog) zonder daar te verblijven/overnachten.
  • Residentiële zorg wil zeggen dat je niet meer thuis verblijft maar in een voorziening (zoals een psychiatrie).
  • Semi-residentiële zorg bevindt zich daar dan tussen, je overnacht bijvoorbeeld in een psychiatrie maar overdag mag je naar school.
  • Deel deze pagina: