Main content

Vraag

Kan iemand haar ganse leven in een psychose zitten, van kinds af?

Antwoord

De vraag is wat je bedoelt met 'in een psychose zitten'.

Gevoeligheid voor psychose kan je zien als een lijn waar mensen over kunnen bewegen. Op het uiteinde van deze lijn staat de psychotische stoornis. Dit definiëren we enerzijds door de aanwezigheid van symptomen (dus heel veel psychotische ervaringen), waar men ook heel veel last van heeft EN die verhindert dat men nog goed kan functioneren. Wanneer we dan opschuiven over deze lijn zijn er nog steeds psychotische ervaringen, maar minder intens of met minder effect op het functioneren. Wanneer iemand gevoelig is voor psychose, schuift hij/zij over deze lijn. Dit betekent dat iemand meer maar ook terug minder gevoelig kan worden voor psychose.

Wanneer we nu naar de kindertijd kijken, weten we dat ook kinderen al psychose-gevoelig kunnen zijn. Een grote studie in Nederland bij 3700 kinderen van 7 en 8 jaar, liet zien dat 9% van deze kinderen hallucinaties hadden. Een kleine groep van de kinderen met hallucinaties (zo'n 15%) had ook echt last hiervan. Deze kinderen zijn vervolgens opgevolgd over de tijd. Zes jaar later, hadden 18% van deze kinderen nog steeds hallucinaties en nog eens 5 jaar later (dus rond de leeftijd van 18 a 19 jaar) hadden 6% van deze kinderen nog hallucinaties. Dus psychotische verschijnselen in de kindertijd, maar ook wanneer die ervaringen optreden in de adolescentie, zijn voor het grootste gedeelte van voorbijgaande aard. Er is echter een kleine groep waarbij die klachten blijven bestaan en die er zelfs al van in de kindertijd echt last van hebben. Deze groep is waarschijnlijk meer gevoelig en heeft een groter risico om een psychotische stoornis te ontwikkelen en dus helemaal op te schuiven naar het einde van de lijn. Dit risico wordt nog versterkt door gebeurtenissen die mensen meemaken (traumatische dingen meemaken, gepest worden, cannabis gebruiken).

Dus, kan iemand al van kinds af gevoelig zijn voor psychose? Ja, dat kan zeker. Kan iemand van kinds af al last hebben van psychotische ervaringen? Ja, dat kan ook, al gaat het maar om een kleine groep kinderen, maar net deze kinderen hebben ook weer een grotere kans om later in het leven een psychotische stoornis te ontwikkelen.

Beantwoord door: Inez Germeys op 16 december 2017
  • Deel deze pagina: