Main content

Vraag

Beste 

Mijn vriend heeft 3 jaar geleden een psychose gehad met opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Na een maand was hij terug aan het werk en sindsdien heeft het leven terug hervat zoals ervoor. Hij neemt Abilify 10mg per dag. Nog steeds. Hij heeft veel schrik om terug een psychose te krijgen, daarom durft hij niet te stoppen. Is het mogelijk om verder af te bouwen. Of is de kans reëel op terugval? Hij gebruikte nooit drugs, heeft een stabiel leefmilieu en een goede omkadering door psychiater en psycholoog. Ik ben bezorgd om de bijwerkingen van langdurig gebruik van medicijnen.

Heeft u enig advies hieromtrent?

Dankjewel.

Antwoord

Dag Marie.

Dank je voor je vraag. Ik denk dat het erg fijn is voor je partner dat je hierop betrokken bent. Op zich is 10 mg abilify een lage dosering. Niet iets om je zorgen over te maken. Abilify heeft meestal ook een gunstig tolerantie profiel. Dus ook op dat vlak zou ik me niet te veel zorgen maken. Om in te schatten of iemand een lage dosering nodig heeft naar preventie van herval, dien je best inzage te hebben in het dossier. Hoe was deze eerste psychotische episode te begrijpen? Waren er uitlokkende factoren? De behandelend psychiater zal daarop allicht een antwoord kunnen formuleren en een inschatting maken of een onderhoudsdosis noodzakelijk is.

Hopelijk geeft dit al enig antwoord op uw vraag?


Lees ook:

Hoe moeten we Abilify afbouwen?

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 18 juli 2022
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: