Main content

Vraag

Hallo,

Ik heb een kinderwens, maar neem momenteel medicatie. Ik heb een schizoaffectieve stoornis van het bipolaire type en post traumatische stress stoornis. Een gynaecoloog zei dat ik mijn medicatie moet blijven nemen voor “stabiliteit”.

Ik wil echter zonder medicijnen zwanger worden… Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Of ken je een organisatie die me in contact kan brengen met ervaringsdeskundigen op dat vlak?

Met vriendelijke groet

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Ik ben het eens met uw gynaecoloog dat psychische stabiliteit tijdens en na de zwangerschap essentieel is voor het welzijn van uzelf als van uw baby. Met de juiste psychofarmaca kan een zwangerschap perfect verlopen, zonder de risico's van herval of psychiatrische instabiliteit.

Een hospitalisatie of een heftige psychische crisis is zeer schadelijk voor de hechting tussen de moeder en het kindje, en het is essentieel om dit absoluut te proberen vermijden. Het is in elk geval belangrijk om dit met uw behandelende psychiater te bespreken.

Meestal is het andersom ! dat gynaecologen afraden om medicatie te nemen. Ik ben dus gerustgesteld dat de collega-specialist het goed mee opvolgt.

Ik wil u wel nog signaleren dat de Roaccutane die u neemt, bijzonder schadelijk is voor de ongeboren vrucht en extreem hoge kans op afwijkingen geeft. Als er iets is van medicatie dat zal moeten gestopt worden, zal het dat zijn.

Ik wens u alvast heel succes toe met de zwangerschap!

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: op 29 december 2022
  • Deel deze pagina: