Main content

Vraag

Beste,

Kan en mag je veranderen van psychiater?

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Volgens de wet patiëntenrechten is er vrije artsenkeuze. Dat wil zeggen dat iedere persoon zelf mag kiezen en beslissen wie zijn of haar psychiater is. Er zijn daarbij uiteraard praktische beperkingen. Als je in een ziekenhuis opgenomen bent, dan kan je niet zo maar eender welke psychiater vragen om je daar te behandelen. Artsen hebben een contract met een ziekenhuis, en daar zijn veel administratieve en juridische aspecten aan. Ook als iemand gedwongen is opgenomen, is er een juridisch aspect aan de zaak. De zogenaamde collocatie wordt toegewezen aan een ziekenhuis, en dat is verplicht de psychiatrische behandeling voor die persoon te voorzien.

Het is echter altijd toegestaan om je te laten bijstaan door een onafhankelijke, zelf gekozen arts, die in overleg kan gaan met de arts die aan het ziekenhuis is verbonden. In een ambulante context is er altijd vrije artsenkeuze.

Ik hoop u hiermee alvast een beetje verder geholpen te hebben, en wens u veel goede moed en sterkte bij het verder zoeken naar een oplossing voor het probleem.

Met hartelijke groeten,
Kirsten

Beantwoord door: op 30 november 2023
  • Deel deze pagina: