Main content

Vraag

Beste,

Sinds februari 2019 neem ik dagelijks 10 mg Redomex. In augustus ben ik dit om de twee dagen beginnen innemen. Kan dit kwaad of is het beter om dit terug iedere dag in te nemen?

Bovendien heb ik een dosis van 3 maanden bijgekregen. Moet ik deze geleidelijk aan afbouwen of mag ik hier gewoon mee stoppen?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Als ik je goed begrijp, heb je gedurende een half jaar lang een hele lage dosis Redomex (10 mg per dag) ingenomen en doe je dit sindsdien al twee maanden om de andere dag.

Redomex is van oorsprong een antidepressief medicijn dat meestal pas aan hogere dosis voor depressieve klachten effectief blijkt. De aanbevolen dosis daarvoor situeert zich immers rond 75 mg per dag. Daarnaast wordt het door psychiaters soms ook wel voorgeschreven als niet-verslavend medicijn ter ondersteuning bij bepaalde slaapmoeilijkheden. En door andere artsen ook als middel tegen specifieke zenuwpijnen bij bepaalde lichamelijke aandoeningen die de zenuwen kunnen aantasten (zoals na jarenlange ernstige en moeilijk gecontroleerde suikerziekte). Daar gebruikt men vaker een lagere dosis - àls het daarvoor nog wordt voorgeschreven, want ondertussen zijn er nieuwere alternatieven hiervoor beschikbaar.

Het is ook een medicijn dat bedoeld is om dagelijks in te nemen, anders kan je toch meer schommelingen in de gemiddelde bloedconcentratie verwachten, en dus ook een wisselende werking doorheen de dagen. Dus tenzij in een korte afbouwfase of als ondersteuning voor de slaap bij aanvang van sommige nachten, zullen we dit niet zelf voorstellen.

Kortom: de laagste dosis, om de andere dag innemen, zal vanuit een wetenschappelijk perspectief beschouwd worden als een niet meer werkzame dosis en dus vergelijkbaar met placebo, maar dan misschien wel nog met wat nevenwerkingen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Wim Simons op 30 oktober 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: