Main content

Vraag

Goedemiddag

Hoe kan het dat ik, ondanks dat ik antidepressiva slik, toch jaarlijks een aantal keren depressief ben? De ochtendenden zijn dan meestal het zwaarst en rond een uur of 4 in de middag gaat het beter.

Met vriendelijke groeten

 

Antwoord

Beste

Antidepressiva worden vaak voorgesteld als middelen die de neurotransmitter onbalans in de hersenen compenseren en daarmee je depressiviteit wegnemen. Deze voorstelling is niet helemaal juist.
Een depressie is een episodische kwetsbaarheid. Dat betekent dat wie depressief is geweest, meer kans heeft om op termijn onder bepaalde omstandigheden weer depressief te worden. Dit hoeft niet, maar kan gebeuren.
Antidepressiva beïnvloeden in het beste geval deze kans en werken als een bescherming. Maar beschermingen zijn niet meer dan dat; een bescherming. Het is dus begrijpelijk dat spijts de antidepressiva de bescherming onvoldoende is en je toch nog depressief kunt worden.
Spijtig genoeg is het vaak niet voldoende om de bescherming te verhogen (door een hogere dosering te nemen). Dosisverhoging heeft zijn nadelen (nevenwerkingen) en biedt vaak geen full-proof bescherming.
Extra bescherming bouw je op door weerbaarheid te ontwikkelen. Psychotherapie kan je hierbij helpen. Maar ik geef toe, psychotherapie vraagt veel investering. Pillen zijn eenvoudiger. Maar spijtig genoeg geen tovermiddelen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Philippe Delespaul op 13 juni 2022
Expert Avatar

Philippe Delespaul is een klinisch psycholoog en hoogleraar innovaties in de geestelijke gezondheidszorg aan de universiteit Maastricht. Hij heeft ervaring met wijkgerichte zorg en de ontwikkeling van weerbaarheid bij mensen met een psychose en hun betrokkenen.

  • Deel deze pagina: