Main content

Vraag

Hallo,

Ik woon samen met mijn zoontje van 6 jaar. Zijn mama woont al een tijdje niet meer bij ons omdat ze momenteel in een moeilijke periode zit. Tijdens een laatste crisisopname werd bij haar borderline vastgesteld.  Omdat ze niet voor reden vatbaar leek om er onderling uit te komen heeft de rechtbank beslist dat onze zoon bij mij verblijft.

Dit is hopelijk maar een tijdelijke situatie en kan hij weldra opnieuw contact hebben met zijn mama. Omdat haar gedrag zo hard kan schommelen, vrees ik dat hij het hier niet makkelijk mee gaat hebben.

Ik vroeg me af of er zaken zijn die hem kunnen sterken en wapenen tegen het gedrag en de gebruiken van zijn mama, en ook of er adviezen bestaan om een goede omgangsregeling uit te werken?

Groeten

Antwoord

Dag meneer,

Het spijt mij te moeten lezen dat dit momenteel een moeilijke periode is voor jullie. Het is niet evident wanneer er ook kindjes bij zijn.

Er zijn zeker enkele dingen die kunnen helpen:

  • Wees zo eerlijk mogelijk. Zonder hier dramatisch over te doen. Maar toch: "mama is momenteel ziek, het komt wel weer beter, maar nu is het een lastige periode.". Probeer ook de taal van je kind te gebruiken. Kinderen zeggen bijvoorbeeld "ik verlang tot gewone mama terug is".
  • Wees ook eerlijk over hoe het met jou gaat. Het spreekt vanzelf dat je niet altijd de liefhebbende, rustige ouder kan zijn. Soms ben je ook wel eens emotioneel, verdrietig, gefrustreerd, geïrriteerd... Ook dan kan je zijn taal gebruiken om uit te drukken dat je je niet goed voelt én dat dit ook maar normaal is, gezien de omstandigheden.
  • Boekjes kunnen ook veel helpen. Kinderboekjes over de ziekte enerzijds, zo schreef Brenda Froyen er onlangs één (Pssst!). Maar ook kinderboekjes over emoties anderzijds, lees dat 's avonds voor het slapengaan voor. Zo leren jullie communiceren over emoties, over wat er in jullie omgaat, ... Probeer gesprekjes te hebben zoals: 'vandaag was ik blij als...' 'vandaag was ik verdrietig wanneer...'.
  • En verder de zorgleerkrachten op school goed inlichten.
  • Ik ben niet thuis in de juridische wereld van omgangsregelingen. Maar het is belangrijk dat de kinderen niet te lang gescheiden zijn van de andere ouder.

Hopelijk heb je hier iets aan?

Van harte,

Lieselot

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Lieselot op 15 september 2020
Expert Avatar

Lieselot is trainer en coach. Ze spreekt uit ervaring omwille van de psychose gevoeligheid van haar partner. Sinds hun huwelijk, 7 jaar geleden, maakte haar man verschillende episodes door. Samen hebben ze twee kindjes.

  • Deel deze pagina: