Main content

Vraag

Ik slaap al anderhalve maand slechts 4 uur per nacht. Ik ben niet (hypo)maan, ook niet volgens mijn omgeving. Ik ben overdag gewoon moe, maar mijn slaap is wel zwaar verstoord. Omdat slaapgebrek tot een manie kan leiden, ben ik wel wat bezorgd.

Is langdurig slecht slapen (bijna) altijd de voorbode van een manie?

Antwoord

Beste,

In het algemeen kan je stellen dat langdurig slecht slapen het risico op psychische problemen vergroot. Als je een bipolaire stoornis hebt, vergoot slecht slapen het risico op een manie. Slecht slapen kan ook een eerste teken zijn van een beginnende (hypo)manie. Het is echter niet zo dat dit een absolute wetmatigheid is.

Slaapproblemen kunnen spontaan herstellen zonder dat er een manie ontstaat. Toch zou ik adviseren om preventief te proberen de slaap te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een sedatief antipsychoticum of eventueel een benzodiazepine bij acute slaapproblemen.

Hopelijk is er snel beterschap.

Groeten,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 19 maart 2019
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: