Main content

Vraag

Beste,

Ik ben 37 weken zwanger en sinds het begin van mijn zwangerschap ben ik in een depressie beland. Ik neem hiervoor 100mg sertraline en 100mg seroquel (dient om te kunnen slapen) nu zijn de dieptes van mijn depressie wel weg maar ervaar ik nog geen positieve gevoelens. Komen deze zeker nog terug of blijven die weg door de medicatie want ik maak mij hier wel zorgen om.

Gaat alles terug op zijn plooi komen? Hoelang kan een herstel duren van een depressie? Ik neem de medicatie 10 weken.

Antwoord

Beste,

Dat moet erg lastig voor je zijn. Je maakt je natuurlijk veel zorgen over je beleving van de baby wanneer die binnenkort ter wereld komt. Het is voor mij moeilijk inschatten zonder context en gesprek hoe we deze afgevlakte beleving moeten interpreteren. Dit kan uiteraard bij het depressief beeld horen en dan zou de inschatting kunnen zijn dat je nog niet voldoende reageert op de medicatie, het zou ook een effect van de medicamenten kunnen zijn en dan moeten we daar misschien iets in veranderen in het postpartum. Na 10 weken kunnen we aannemen dat het effect van deze medicatie zich heeft ingesteld. Het zijn allebei producten die medisch verantwoord zijn om in de zwangerschap te gebruiken. Het zijn allebei lage doseringen. Sommige mensen zijn gevoelig voor seroquel en dan werkt het precies nog de hele dag door. dan schakelen we soms terug naar 25 of 50 mg. Sommige mensen kunnen toch al op 100 mg sertraline wat afvlakking ervaren.

Het zou het best zijn om het eens met je behandelend psychiater te bespreken of je kan ook richten tot één van de twee moeder-baby units in Karus Gent of Bethanie Zoersel.

Veel moed en succes bij je bevalling!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 10 augustus 2022
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: