Main content

Vraag

Hallo,

Al enige tijd kamp ik met een depressie. Ik vraag me af of antidepressiva mij kunnen helpen. Wat doen antidepressiva en wanneer kunnen ze me helpen?

Nicole

 
 

Antwoord

Beste,

Antidepressiva zijn medicijnen die een gunstige impact kunnen hebben op het klinische herstel van een matige tot ernstige depressie. Farmacologisch-wetenschappelijk verklaart men hun werkingsmechanisme doordat ze erop gericht zijn om bepaalde boodschapperstoffen (neurotransmitters) evenwichtiger te laten circuleren in het brein. Daardoor kan je terug meer in staat zijn om vatbaar te zijn voor positieve gebeurtenissen, en je gemoed dus gunstig kan evolueren.

Al is het innemen van deze medicijnen alleen vaak niet voldoende om het tij helemaal te keren; daarvoor zijn niet zelden ook psychotherapeutische gesprekken nodig, leefstijlaanpassingen, veranderingen in je context, ... dingen die voor jouw specifieke situatie en persoon mee het verschil zullen maken in je duurzame, persoonlijke en maatschappelijke herstel. Bij milde tot matige depressies verdienen deze interventies doorgaans zelfs de voorkeur boven antidepressiva.

Of en welke antidepressiva dus bij jouw depressie zouden helpen, kan je toch vooral het beste met je psychiater bespreken. Die kan dan alle persoonlijke, af te wegen factoren samen met jou in de weegschaal leggen, om dan samen te beslissen of je antidepressiva wil innemen en met welke verwachtingen.

Een website met genuanceerde en zinvolle informatie omtrent antidepressiva, vind je hier ook terug: www.antidepressiva.nl. De informatie die je daar vindt, kan je misschien helpen om gerichter het gesprek met je psychiater hierover te voeren.

Goed dus dat je de vraag hier stelt, en ik hoop dat je hiermee de volgende stappen met jouw behandelaar kan aangaan.

Wim Simons

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Simons op 28 juli 2021
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: