Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb de diagnose paranoïde schizofrenie en ik neem al 19 jaar Olanzapine in en zal het mijn hele leven lang moeten innemen. Ik heb bijna geen last van bijwerkingen, ik ben wel vaak moe door de Olanzapine.

Mijn vraag is: wat is een goede vervangende antipsychotica voor Olanzapine waarvan je minder moe wordt?

Antwoord

Beste,

Dank om je vraag via Psychosenet te stellen. Olanzapine is een geneesmiddel dat heel effectief is tegen psychose. Het is fijn te horen dat je nauwelijks last hebt van bijwerkingen. Er zijn patiënten die hier wel veel nare neveneffecten van ervaren.

Het probleem met vermoeidheid is dat het zowel het gevolg kan zijn van de medicatie, als een symptoom van psychose. Psychose kan mensen het gevoel geven dat ze geen energie hebben, geen kracht om zaken te ondernemen, geen fut om ergens aan te beginnen. Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat precies het probleem is.

Ik denk dat het bijvoorbeeld goed zou zijn om de medicatie in te nemen vlak voor je gaat slapen. Dan valt de piek van de hoogste concentratie in het bloed (en dus ook de grootste kans op bijwerkingen) terwijl je slaapt. Het is ook belangrijk om te kijken of de dosis die je neemt niet te hoog is. Misschien kan je met je behandelend arts bekijken om heel voorzichtig (10% per maand) af te bouwen.

Als het een kwestie is van een psychose-symptoom, is het goed om na te denken hoe je de dag kan structureren, met bijkomende activiteiten.

Het switchen naar een ander product is helaas onvoorspelbaar. Niemand kan van tevoren weten of een ander middel even goed werkt, of minder nevenwerkingen veroorzaakt. Ook dat zou je best met je arts bespreken.

Ik wens je alvast veel succes,
Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: op 14 februari 2020
  • Deel deze pagina: