Main content

Vraag

Beste,

Mijn man had een aantal maanden geleden een zware depressie. Dit is nu volledig gekanteld: sinds een aantal weken is hij enorm vrolijk en energiek. Hij heeft duizend en één plannen, maar hij wordt soms ook enorm boos als hij het het gevoel heeft dat ik of iemand anders wat op de rem wil gaan staan.

Het ene moment twijfel ik aan mijn eigen beoordelingsvermogen en hoop ik dat alles vanzelf terug in z’n plooi valt. Het andere moment vrees ik dat het zal duren tot er iets ernstigs gebeurt of tot het weer omslaat in een depressie.

Ik wil het liefst niet gewoon toekijken en al het mogelijke doen om de situatie in evenwicht te brengen. Welke tips heeft u om dit aan te brengen bij mijn partner? Hoe kan ik het probleem aankaarten bij de huisarts/psycholoog/psychiater? Is het te vroeg om na één episode van een stoornis te spreken? Zijn er behandelmogelijkheden, of is dat in deze fase nog te vroeg?

Hartelijk dank voor de info!

 

Antwoord

Beste,

Bedankt om uw vraag te stellen via Psychosenet.

Wanneer een persoon behandeld wordt voor depressie met medicatie, dan heeft dat uiteraard impact op het hele evenwicht van neurotransmitters in de hersenen, die de stemming mee bepalen. Het kan gebeuren dat de medicatie niet alleen de depressie beter maakt, maar de patiënt laat \"doorschieten\" in een manische fase.

Vaak is dit het geval bij mensen met een bipolaire stoornis, maar bij wie deze diagnose nog niet is bekend. Waarbij de depressie dus de eerste \"pool\" is van de ziekte, en de manie als tweede \"pool\" optreedt na het opstarten van de medicatie en het opklaren van de depressie.

Het hoeft echter niet zo een vaart te lopen. Het kan ook gewoon zijn dat uw man zo opgelucht is dat die vreselijke ziekte met een tekort aan energie en levensvreugde achter de rug is, dat hij een beetje gaat \"overcompenseren\".

Afwachten met liefde en geduld is dus de boodschap. Maar als je je echt zorgen maakt, is de huisarts of de behandelende geestelijke gezondheidszorg professional zeker een aanspreekpunt.

Ik wens jullie alvast heel veel goede moed en sterkte!

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 32
Beantwoord door: op 3 februari 2020
  • Deel deze pagina: