Main content

Vraag

Hallo

Ik neem sinds 2000 antipsychotica, maar dit heb ik doorheen de jaren afgebouwd. Vroeger had ik nog wat gevoel in mijn penis, maar deze is sterk verminderd.

Wanneer ik seks heb, voel ik niks van de penetratie en kan dus ook niet klaarkomen. Bij het masturberen duurt het ook lang voor ik een orgasme heb.

Denkt u dat dit door de medicatie komt?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste

Sycrest en vooral Solian zijn antipsychotiche medicijnen die als bijwerking, zelfs in lagere dosis, een hyperprolactinemie kunnen veroorzaken.

Jouw prolactine is inderdaad mogelijk nog steeds lichtjes te hoog, alleszins nog in die mate dat het een zgn. hypogonadisme zou kunnen veroorzaken. Waardoor er inderdaad seksuele problemen kunnen ontstaan wat betreft zin, gevoel, orgasme en ejaculatie. Om meer zekerheid te hebben dat dit inderdaad nog speelt, zou je huisarts ook nog je testosteronspiegel in een bloedname moeten bepalen. Wanneer dat inderdaad verlaagd is, bevestigt dat de hypothese zoals ik ze net beschreef.

Een logische volgende stap zou dan zijn dat je met de voorschrijver van de Solian overlegt of dit alvast niet kan afgebouwd worden of dat er eventueel een alternatief bestaat voor het probleem waar je dit nog voor inneemt. Wanneer het probleem daarna nog persisteert, zal je samen ook best afwegen wat de mogelijkheden versus risico's van afbouw Sycrest zouden zijn.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Wim Simons op 8 mei 2020
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: