Main content

Vraag

Beste,

Ik heb melancholie met psychotische kenmerken. Ik neem nu 150 mg xeplion en 30mg paroxetine. Gezien de wanen en angsten er nog steeds zijn zou ik misschien veranderen naar leponex.

Wanneer helpt ECT? Wat zijn de gevolgen van ECT? Ik werk deeltijds en heb geen uitkering dus ik moet kunnen blijven functioneren om geld in het laatje te krijgen…

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via Psychosenet.

Iedere persoon reageert anders op een behandeling met medicatie. Het is van tevoren niet te voorspellen wel middel goed zal werken bij welke patiënt.

Het is vervelend te moeten vaststellen dat je je niet beter voelt met de behandeling, en dat het je herstel en werk in de weg staat.

In de wetenschappelijke richtlijnen rond behandeling van psychose en depressie, staat dat bij onvoldoende effect het belangrijk is om een ander middel te proberen, voor voldoende lange tijd en in voldoende hoge dosis. Je zou dus in overleg met je arts kunnen overwegen om over te schakelen naar een ander product.

ECT is echter een goed alternatief, met veel minder bijwerkingen. Het enige waar mensen last van hebben, is een tijdelijk geheugenverlies. De eerlijkheid gebiedt wel toe te geven dat je voor elke behandeling met ECT onder narcose moet, en er die dag dus zeker niet gewerkt kan worden.

Ik denk dat het belangrijk is om alle opties zorgvuldig op een rijtje te zetten met je behandelend arts.

Ik wens je verder heel veel goede moed en snel beterschap!

Beantwoord door: Kirsten Catthoor (psychiater) op 12 juni 2018
  • Deel deze pagina: