Main content

Vraag

Beste,

Mijn vriend kreeg vorig jaar een psychose. Dat was niet de eerste keer. Het vangnet dat er moest zijn faalde voor hem op elk niveau en mede daardoor is het vertrouwen in psychologen en psychiaters weg. Hij wordt nu opgevolgd door zijn huisarts.

Naar mijn gevoel is het niet goed voor hem om nog steeds dezelfde dosis medicijnen te nemen tijdens de crisisperiode. Hij heeft ook chronische spierpijn en ik voel dat hij weer in een zeer neerslachtige periode zit. De angsten zijn onderdrukt maar voor de rest voelt hij zich helemaal niet goed.

Ik ga ervan uit dat wat gebeurde, hoe erg ook voor ons, niet wil zeggen dat er geen degelijke begeleiding kan gevonden worden. Ik wou graag weten of er een mogelijkheid is om advies te krijgen over zijn medicatie? De huisarts wil (durft) hier geen aanpassingen doen. Dat kan ook terecht zijn, maar het is moeilijk in te schatten en ik zou graag deskundig advies krijgen.

Vriendelijke groet

Antwoord

Beste,

Ik kan begrijpen dat je vertrouwen wat zoek is na die laatste psychose waarin je niet kreeg van het ondersteunende netwerk, wat je verhoopt had of nodig had.

Antipsychotica worden vaak ook nog na de crisis verdergenomen, om de psychotische kwetsbaarheid te helpen beheersen ter preventie van herval – zeker in de eerste lange daaropvolgende periode. Een correcte individuele dosis zou je moeten helpen om dat te realiseren zonder dat er teveel hinderlijke bijwerkingen zijn.

Vaak is het wel een intensieve gezamenlijke zoektocht naar welke die dosis dan precies bij jouw naaste is. Soms is die dosis even hoog als bij de crisis, soms kan die een stuk lager liggen. Dat je huisarts hierin voorzichtig is, kunnen we begrijpen want het vergt toch wel wat specifieke praktijkervaring om dit proces te begeleiden.

Je zal dus best toch op zoek gaan naar een psychiater om jullie hierin te ondersteunen. Je kan daarin 2 pistes bewandelen: ofwel terug de vorige psychiater aanspreken, met de boodschap dat je ook wil dat er geleerd wordt uit de vorige, wat mislopen ervaring. Dat is zeker een te overwegen aanpak, want die vorige psychiater bouwde wel al wat kennis met jullie op voor het misging en die zal elke andere nieuwe arts eerst moeten opbouwen. Ofwel zoek je toch een andere psychiater, en dan kan je dit misschien best via je je huisarts doen. Deze kan je hulpvraag helpen verduidelijken in de verwijzing.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Wim Simons op 15 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: