Main content

Vraag

Beste,

Ik ben reeds enkele jaren verslaafd aan Rilatine Retard. Dagelijks neem ik 270 mg, dit zijn 10 pilletjes. Ik zou graag stoppen met de inname hiervan, maar ben bang voor de nevenwerkingen of afkickverschijnselen.

Ik vraag mij af of dit middel enkel psychisch verslavend is of ook lichamelijk? Wat kan er bovendien gebeuren indien ik plots stop met de inname van Rilatine?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Plots stoppen lijkt me absoluut geen goed idee aangezien je een zeer hoge dosis inneemt. Ik zou je hier zeker bij laten begeleiden. Probeer eventueel een doorverwijzing te regelen via je huisarts. Afbouwen in kleine stapjes lijkt me aangewezen.

Aan alle producten die je langere tijd inneemt treedt lichamelijke gewenning op. Hoe jij precies zal reageren op de afbouw is moeilijk te voorspellen. Doorgaans zijn de lichamelijke ontwenningsverschijnselen bij de afbouw van stimulerende middelen (uppers) minder heftig dan bij de afbouw van dempende middelen (downers). Gezien de hoge dosis die je gebruikt is het naar mijn mening echt aangewezen dat je je hierbij laat begeleiden.

Groeten en veel sterkte,
Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 4 december 2019
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: