Main content

Vraag

Dag,

Ik stel die vraag want ik heb iemand in mij familie die psychische problemen heeft.

Wij hebben een week geleden de huisarts gevraagd welke diagnose is gesteld en ze heeft PTSD en zware depressie maar ze denken ook dat ze ofwel borderline of een bipolaire stoornis heeft. Dit weten ze nog niet zeker.

De huisarts heeft wel gezegd dat die twee psychische kwetsbaarheden wel een beetje op elkaar lijken en soms is het zo dat ze de verkeerde diagnose geven.

Is dat waar dat die twee kwetsbaarheden op elkaar lijken? Wat zijn eigenlijk de verschillen?

Dank u voor je antwoord.

Antwoord

Dag,

Goed dat je die vraag stelt en dat je probeert te begrijpen wat er met je familielid aan de hand is.

Ik kan ook geen uitspraken doen over de diagnose van iemand zonder de klachten af te wegen tegen het hele levensverhaal. Om toch beknopt op je vraag te antwoorden. Een bipolaire stoornis is een stemmingsproblematiek die ook wel "manisch-depressief" genoemd wordt. Periodes van manie (druk, niet meer slapen, weinig remmingen...) worden afgewisseld met periodes van depressie (moe, somber, geen zin meer in dingen, donkere gedachten).

Een borderline persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt zich vaak vanuit traumatische ervaringen en wordt gekenmerkt door een labiele stemming, moeite met stabiele intermenselijke relaties (vaak aantrekken/afstoten), zelfverwondend of suïcidaal gedrag en dergelijke. In die zin begrijp ik dat de huisarts zegt dat het niet altijd eenvoudig is om deze twee beelden uit elkaar te houden.

Ik hoop dat dit een beetje verheldert waar het om draait.

Veel sterkte alleszins voor je familielid. Hopelijk vinden jullie de juiste hulp!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 27 augustus 2021
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: