Main content

Vraag

Beste,

Wat is het verschil tussen symptomen van depressie en negatieve symptomen van psychose? Hoe maak je precies het onderscheid? En hoe kan ik het zelf herkennen?

Ik heb een psychosegevoeligheid en heb eerder ook te kampen gehad met depressie. Ik ben heel bang om terug in een psychose te belanden. Dit was voor mij een zeer traumatische ervaring.

Alvast dank!

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag via PsychoseNet te stellen.

Negatieve symptomen van psychose zijn vooral geen fut hebben, nergens toe komen, geneigd zijn om sociale contacten te vermijden, geen initiatief nemen, weinig gesprekken met andere mensen, ook naasten zoals familieleden en hulpverleners. Maar dit vooral vanuit beperkte interesse, en het gevoel van het niet te kunnen. De stemming is daarbij meestal neutraal.

Bij depressie gaat het meer om een probleem van de stemming. Die is over het algemeen somber doorheen de hele dag, er is hopeloosheid, en het gevoel van geen positieve toekomst meer kunnen zien. Iemand die depressief is, voelt zich ook verdrietig, triestig. Soms weet die precies waarover dat verdriet dan gaat, als er iets ernstig in het leven is gebeurd, maar soms is er ook totaal geen reden aan te wijzen.

Negatieve symptomen bij psychose zijn dus van een totaal andere aard dan de signalen die bij depressie voorkomen.

Ik hoop u hiermee alvast een beetje verder geholpen te hebben, en wens u veel goede moed en sterkte toe.

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 21 mei 2023
  • Deel deze pagina: