Main content

Vraag

Hallo,

Mijn zoon zou graag in plaats van injecties orale medicatie krijgen en dat wordt geweigerd. Hoe kan dit worden opgelost?

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Het werkzame product dat in injecties zit, of in pilletjes, is exact hetzelfde. De twee belangrijkste redenen om te kiezen voor inspuitingen in plaats van orale medicatie, is omdat de totale dosis lager is met injecties, en omdat de therapietrouw daar ook veel beter is.

Mensen die pilletjes nemen zijn soms minder stipt, ze vergeten de medicatie, wat tot herval kan leiden. Het is geen slechte wil, maar vergetelheid, met vaak erg grote gevolgen.

Ik ben zelf ook grote voorstander van inspuitingen, en probeer dat goed aan mijn patiënten uit te leggen waarom ik denk dat ze daar beter mee zijn.

Volgens de wet patiëntenrechten moeten mensen akkoord gaan met hun behandeling. Als iemand geen inspuiting wil, maar wel pilletjes, moet een arts daarin mee gaan, tenzij die persoon onder gedwongen justitiële maatregel staat. Als daar sprake van is, kan een arts beslissen om toch inspuitingen te geven, vanuit noodzaak om de ziekte en het gevaar dat daarmee gepaard gaat, zoveel mogelijk onder controle te houden.

Een alternatief kan zijn om iemand medicatie te laten innemen onder toezicht, dat een thuisverpleegkundige dagelijks langskomt om medicatie toe te dienen, en dit dan maandelijks te controleren met een bloedname, om de concentratie werkzame stof in het bloed na te kijken.

Ik hoop u hiermee alvast voldoende van dienst te zijn geweest.

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: op 21 mei 2023
  • Deel deze pagina: