Main content

Vraag

Beste,

Ik las ergens dat dominal forte onder dezelfde categorie medicatie valt als seroquel waarvan ik weet dat je er meestal ook door aankomt in gewicht. Kom je dan ook bij van dominal forte?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Seroquel en dominal behoren beide tot de klassen van de 'antipsychotica'. Ondanks hun naam worden ze in lage dosis wel vaker voorgeschreven om de slaapkwaliteit te ondersteunen, ook al zijn het geen echte slaapmiddelen.

Let wel, ze behoren tot een sterk verschillende subklasse. Dominal is een veel ouder medicijn en behoort dus tot de eerder 'klassieke' antipsychotica. Seroquel behoort meer tot de modernere 'atypisch' antipsychotica.

Alle antipsychotica kunnen bij een minderheid (!) van de mensen die ze innemen, wel leiden tot gewichtstoename. Maar we weten dat dit meer uitgesproken is bij de atypische antipsychotica (die op andere vlakken wel een gunstiger nevenwerkingenprofiel hebben dan de klassieke antipsychotica).

Als je dus al zou behoren tot die personen die gevoelig is voor gewichtstoename onder dergelijke medicijnen, dan zou je vanuit de wetenschap mogen verwachten dat dit meer aan de orde zou zijn met seroquel dan met dominal. Al bij al zien we dit in de praktijk met dominal ook niet zo vaak of toch niet zo sterk.

Conclusie: zeg nooit nooit, maar de kans om met Dominal fors in gewicht bij te komen, is zeker niet van de orde van 'meestal' zoals je in je vraag formuleert.

Let er wel op dat eventuele veranderende eetgewoonten en door een zich beter voelen, mensen soms ook wel bijkomen in gewicht. Het is dus niet altijd terug te brengen tot een bijwerking van de medicatie, maar ook door veranderende levensgewoonten. Het kan dus nooit kwaad - lees: het is belangrijk - om zeker ook steeds je levensstijl goed onder de loep te nemen om te kijken hoe je met voldoende beweging en gezonde voeding een betere lichamelijke gezondheid en lichaamsgewicht kan proberen waarborgen.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Simons op 4 juli 2024
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: