Main content

Bart Hermans is psychosegevoelig. Met het Te Gek!? project ‘Ik trap gewoon door’ kreeg hij de kans om samen met een bekende kunstenaar de grenzen van de creativiteit en waanzin te onderzoeken. Samen met hem maakten nog meer dan 20 andere duo’s dezelfde oefening. In de Canvas Gek en Geniaal reeks zie je 8 van die duo’s aan de slag. Barts ervaring kan je hier lezen. 

Kunst, musea, tentoonstellingen zijn nooit aan mij besteed geweest. Als ik een stad bezocht wilde ik dat liefst overslaan en meteen een pint pakken in het dichtstbijzijnde cafeetje. Tot de regioverantwoordelijke van de lotgenotengroep Ups & Downs vertelde dat Te Gek?! mensen zocht voor een project “Ik trap gewoon door.” Bekende kunstenaars zouden in dialoog gaan met psychosegevoelige mensen. Uit deze ontmoetingen zouden dan kunstwerken ontstaan zodat de samenleving een beeld van een psychose kan krijgen. Kunst dus, geen pintjes in een naburig café. Ik besloot het erop te wagen.

Tijdens een eerste vergadering ontmoette ik lotgenoten met een psychosegevoeligheid net als ik. Verder maakte ik ook kennis met Marc Hellinckx , de voorzitter van Te Gek?! En de man met de mooiste bril van de wereld, Sven Unik-id zat daar ook, de kunstenaar en bedenker van het hele project. Na een fijn gesprek koppelde Sven me aan Berlinde De Bruyckere, een erg bekende kunstenares.

Nu zou een deel van mijn waan echt gemaakt worden. 

Begin 2017 ging ik voor het eerst op bezoek bij Berlinde in Gent. Kunstenaar Sven en zijn vrouw waren er bij om het gesprek wat te begeleiden. De ontmoeting met Berlinde was hartelijk.  Ze luisterde naar mijn verhaal en ik naar het hare. Op basis van de inhoud van mijn psychose en door samen erover te praten kwamen we op het idee een helende engelenvleugel te maken. Engelen waren onderdeel geweest van mijn wanen. Nu zou een deel van mijn waan echt gemaakt worden.

Enkele weken later ontmoetten we elkaar weer om de vleugel te maken, een vleugel uit was. We werkten er samen aan. Ons kunstwerk. Dat ik eigenlijk niets van kunst wist, leek haar niet te deren, ook niet toen ik één van haar nieuwste werken vergeleek met de dementoren uit Harry Potter. Ze moest er zelfs om lachen.

Ik heb er zelfs een paar vriendschappen aan over gehouden.

Het kunstwerk werd uiteindelijk samen met dat van meer dan 20 andere, ook gemaakt door een kunstenaars-lotgenoot duo’s, geveild. Mijn werkgever heeft zelfs een bod gedaan op de vleugel.

Het was een ontzettend fijne ervaring. Het samenwerken met Berlinde, maar ook de kennismaking met andere superfijne mensen, al dan niet met psychosegevoeligheid. Ik heb er zelfs een paar vriendschappen aan over gehouden. En de liefde voor de kunst? Volgende keer zal ik tijdens een stadsbezoekje ook wel een museum bezoeken, zeker als er iets van Berlinde De Bruyckere is. En daarna misschien toch nog een pintje, liefst samen met al die fijne mensen die ik door dit project heb leren kennen.

 

Gek en Geniaal is de komende twee weken nog te zien op woensdagavond om 22u op Canvas.

Lees hier het meer gedetailleerde relaas van Bart dat verscheen op de site van de overheid.
Collega-bart-maakt-kunst-met-berlinde-de-bruyckere

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *