Main content

Open-Hart-Cirkels dagen de hulpverlening en de samenleving uit om anders te kijken naar psychische kwetsbaarheid. Psychische kwetsbaarheid is geen ‘geestesziekte’ maar een periode van existentiële crisis.

Open-Hart-Cirkels (OHC) zijn een krachtig en liefdevol antwoord op psychische kwetsbaarheid en existentiële vragen. 

De kracht van kwetsbaarheid

Wanneer iemand een psychische kwetsbaarheid ervaart, raakt dit het hele gezin en alle mensen rond deze persoon vaak diep. Het is een crisis van het individu én de omgeving die om een liefdevol en verbindend antwoord vraagt. In een Open-Hart-Cirkel (OHC) gaan we in verbinding en met liefde de dialoog aan. Zo kan er voor iedereen ruimte en gedragenheid ontstaan om te onderzoeken of er anders naar de situatie kan gekeken worden. Op die manier kan de kracht van kwetsbaarheid zichtbaar worden.

Een OHC nodigt iedereen uit voor een ontmoeting van mens tot mens. Gezinsleden, familie en begeleiders die de OHC ondersteunen komen samen in een gezellige, huiselijke ruimte en voeren met elkaar een verdiepend cirkelgesprek. Het is voor elke deelnemer een oefening in intens luisteren en spreken, een oefening in alle belevingen en emoties laten komen, verschillende perspectieven laten bestaan en samen (ver-)dragen dat er soms geen antwoorden zijn

Woorden van een ouder

“De Open-Hart-Cirkels zijn ontstaan vanuit jongeren, jongvolwassenen en gezinnen die tijdelijk een grote psychische kwetsbaarheid ervaren. OHC’s erkennen het leed dat er is. Ze helpen je op een rustige manier tegenover elkaar uit te spreken wat door omstandigheden niet meer vanzelf uitgesproken raakt of vast kwam zitten. Ze geven weer hoop.”

Hoe?

Twee opgeleide mensen die de OHC faciliteren, doen dit volgens een vaste structuur. De cirkel start met een openingsvraag, vervolgens komt het middenstuk waarin alle aanwezigen vanuit hun kwetsbaarheid luisteren, voelen en spreken met elkaar. Van daaruit groeien kansen om samen in beweging te komen. De cirkel sluit af met een erkenning voor ieders ervaring en een bedanking.

Meer informatie vinden of een Open-hart-cirkel aanvragen kan via deze link.

Een opleiding volgen tot OHC-facilitator?

OHC’s dagen hulpverleners uit om uit de ‘hulpverleners-schoenen’ te stappen. Een Open-hart-cirkel is iets wat we gezamenlijk doen, in gelijkwaardigheid. Voel je je aangesproken om de opleiding tot OHC-facilitator te volgen, meld je aan via het inschrijvingsformulier.

Voor meer info kan je terecht bij remember.psychischezorg@gmail.com of sieska.baert@gmail.com.
Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar in de basisopleiding in Antwerpen op 4, 5 en 6 oktober, terugkomdagen op 17 november en 15 december, derde terugkomdag wordt samen met de groep bepaald. Vraag naar het inschrijvingsformulier via sieska.baert@gmail.com.


Het boekje ‘Open-Hart-Cirkels’ kopen kan via deze link

Meer lezen over de Opleiding tot OHC-facilitator kan hier

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *