Main content

De jaarcampagne van PsychoseNet België loopt op haar einde. Twaalf podcasts in de reeks Stemmen over psychose passeerden de revue. Professor Stijn Vanheule’s vragen “Wat is een psychose en wat helpt om eruit te raken” blijven echter beroeren.

We laten de luisteraar nog niet los

Er volgen twee bonusafleveringen waarmee we willen verrassen. In de eerste bonusaflevering gaan Pete Tomlinson (auteur van ‘De waanzin voorbij) en Leen Verhaert (auteur van ‘Zintuig verzint’) met elkaar in gesprek. Beide nemen deel aan de reeks Stemmen over psychose, in respectievelijk podcast 3 en podcast 1. Een spontane ontmoeting tussen Pete en Leen, zet een aantal raakvlakken op scherp en een nieuwe podcast dringt zich op.

Is psychotisch spreken wartaal of heeft het betekenis?

Pete en Leen zoeken een antwoord op de vraag ‘Is psychotisch spreken wartaal of heeft het betekenis? De inhoud van een psychose is volgens hen van groot belang voor herstel. Beiden gebruiken dichtkunst en proza om de chaos en de snelheid in het hoofd tijdens een psychose op papier te zetten. Pete doet dit om zijn gedachten te vertragen zodat ze niet meer bewegen, zodat hij grip krijgt op wat ongrijpbaar is. Leen schrijft haar associaties en verbindingen neer en ontdekt pas later welke impact schrijven op haar psyhose heeft, maar ook hoe psychose invloed heeft op haar schrijven. Alleszins hun schrijven zoekt de grenzen op van het verstaanbare, net als een psychose.

Hoe obscuur, geheimzinnig of onlogisch sommige schrijfsels klinken voor de luisteraar, voor Pete en Leen zijn ze glashelder. Net zoals bij psychotisch spreken, of zoals bij niet psychotisch spreken, zoals bij de mens, dus.

Veel luisterplezier met de eerste bonusaflevering uit de reeks ‘Stemmen over psychose’.


Ben je geïnteresseerd in alle podcasts van de reeks? Luister via deze link.

Dit wetenschappelijk project komt tot stand in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en Gents Universiteitsmuseum.

‘De waanzin voorbij’ van Pete Tomlinson

‘Zintuig verzint’ van Leen Verhaert

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *