Main content

In de jaarcampagne van PsychoseNet België laten we elke maand iemand aan het woord in een podcast serie Stemmen over psychose. Het zijn stemmen òver psychose, niet tijdens een psychose. Het herstelproces bij psychose verhelderen is de uitdaging.

We horen de stem van de burger die een psychose doormaakte en erover schreef. “Wat is een psychose en wat helpt om eruit te raken?”, zijn vragen die professor Stijn Vanheule steeds opnieuw aan zijn gesprekspartners voorlegt.

In gesprek met Diederik Walravens, auteur van diverse artikelen, gedichten…

In deel twaalf van de podcast-reeks ‘Stemmen over psychose’ luister je naar Diederik Walravens. Hij is auteur, vrijwilliger bij de Herstelacademie en heeft een grote voorliefde voor filosofische teksten. Walravens ervaart innerlijk grote chaos, verzengende twijfels en onrust. Hij licht toe wat hem het meest frustreert om verder te leven nà psychose en duidt zijn gevoel van unheimlichkeit. Via lotgenotencontact vindt hij een vorm van erkenning die fundamenteel belangrijk is om eruit te geraken. Diederik Walravens legt uit hoe de psychiatrische patiënt volgens hem de maatschappij een spiegel voorhoudt en zegt: “Dit kan jou ook overkomen.”

De kosmologische metafoor die aan het einde van de podcast ontrafeld wordt, neemt je mee naar een aanraking van bovenaf. Psychose als een ervaring way-beyond-yourself. Waarom krijgen bepaalde ideeën op een bepaald moment in iemands leven de overhand? Waarom overmeestert het bizarre plots de common sense en breekt de psychose door?

Veel luisterplezier met de twaalfde podcast uit de reeks ‘Stemmen over psychose’.


Ben je geïnteresseerd in de andere podcasts van de reeks? Die kan je beluisteren via deze link

Dit wetenschappelijk project komt tot stand in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en Gents Universiteitsmuseum.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *