Main content

In verschillende podcastafleveringen ‘stemmen over psychose’ kan iedereen mensen horen die over hun psychotische ervaringen schreven. Een breed publiek beter inzicht geven in wat psychotische ervaringen zijn, hoe die worden ervaren en vooral wat helpt om te herstellen, is de doelstelling.

Dit wetenschappelijk project komt tot stand in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en Gents Universiteitsmuseum. 1 mei 2023 was de aftrap voor deze collectie psychose-ervaringsverhalen. Dit is deel 2 van de psychose-ervaringsverhalen.

De stem van de burger

Professor Stijn Vanheule gaat de op regelmatige basis in gesprek met mensen die een psychose doormaakten en die daarover schreven. Schrijfsels in de vorm van een boek, artikels of blogs. De auteurs, schrijvers en bloggers laten hun stem horen. Deze keer zijn het stemmen òver psychose, niet tijdens een psychose. Het herstelproces bij psychose verhelderen is de uitdaging. Om de vier weken zal er een nieuwe podcast worden opgeladen en via verschillende social mediakanalen worden verspreid. Telkens opnieuw zal professor Vanheule vragen aan zijn gesprekspartner, “Wat is een psychose en wat helpt om eruit te raken?

Bottem-up-initiatief om te komen tot betere zorg

Naar schatting 45% van de mensen met psychotische ervaringen herstelt goed, en bij nog eens bijkomende 40% is het herstel redelijk goed (met blijvende restsymptomen). Vaak kent het herstelproces een grillig verloop, niet in het minst omdat naasten en professionals niet altijd goed weten hoe om te springen met psychose. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar de stem van wie zelf psychotische ervaringen had en goed of redelijk goed is hersteld. We kunnen veel leren uit het traject dat zij hebben afgelegd. We streven dan ook naar een finale podcast aflevering met een overzicht van de bevindingen.

In gesprek met Sven unik-id, auteur van het boek Ingewikkeld

In deel twee van de podcast-reeks ‘Stemmen over psychose’ luister je naar Sven unik-id, conceptueel kunstenaar en landschapsarchtitect die uitlegt hoe zijn omgeving psychose uitlokt, hoe hij windels nodig had om bij elkaar te blijven en in een scenario van angst, onveiligheid en vervreemding terecht kwam. Je komt te weten hoe hij langzaamaan rituelen ontdekt die helpen, hoe hij in tuinen al snoeiend terug bij zichzelf komt en vooral dat Sven na een lange periode van ernstig psychisch lijden toch een manier heeft gevonden om te herstellen. Creatief omgevingen veranderen is de rode draad doorheen zijn verhaal en zijn huidig succes.

Veel luisterplezier met de tweede podcast van de reeks ‘Stemmen over psychose’


Meer weten over Sven unik-id kan via zijn website en via de documentaire Ingewikkeld

Het boek Ingewikkeld aankopen kan via deze weg

Ben je geïnteresseerd in de andere podcasts van de reeks? Die kan je beluisteren via deze link

 

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *