Main content

In verschillende podcastafleveringen ‘stemmen over psychose’ kan iedereen mensen horen die over hun psychotische ervaringen schreven. Een breed publiek beter inzicht geven in wat psychotische ervaringen zijn, hoe die worden ervaren en vooral wat helpt om te herstellen, is de doelstelling.

Een wetenschappelijk project in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en Gents Universiteitsmuseum. 1 mei 2023 was de aftrap voor deze collectie psychose-ervaringsverhalen. Dit is deel 3 van de campagne ‘stemmen over psychose’.

In gesprek met Pete, schrijver van gedichten, auteur van academische publicaties

In deel drie van de podcast-reeks ‘Stemmen over psychose’ luister je naar Pete, ervaringswerker in GGZ en vrijwillig academisch medewerker vakgroep orthopedagogie UGent. Al luisterend ontdek je dat Pete een ervaren dichter is die de dichtkunst gebruikt om de chaos en snelheid in zijn hoofd tijdens een psychose op papier te zetten zodat de gedachten vertragen tot ze niet meer bewegen. Pete benadrukt dat een psychose niet zo irrationeel is als algemeen wordt aangenomen. Het vertrekpunt is irrationeel, de redenering is rationeel. Pete neemt ons ook mee naar de psychiatrie waar het tempo veel te traag ligt, maar waar hij wel in alle veiligheid zelf naar oplossingen kon zoeken om uit zijn impasse te raken. Metaforen en mantra’s helpen Pete uiteindelijk om perspectief te bewaren en in te spelen op zijn eigen emotionele wereld om niet meer af te glijden. Hij vertelt dat het kei hard werken was, om als het ware actief rationeel te leren denken en op die manier de wanen het hoofd te bieden.

Veel luisterplezier met de derde podcast van de reeks ‘Stemmen over psychose’


De waanzin voorbij van Peter Tomlinson kan je via deze link kopen

Ben je geïnteresseerd in de andere podcasts van de reeks? Die kan je beluisteren via deze link

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *