Main content

In verschillende podcastafleveringen ‘stemmen over psychose’ kan iedereen mensen horen die over hun psychotische ervaringen schreven. Een breed publiek beter inzicht geven in wat een psychose is, hoe die wordt ervaren en vooral wat helpt om te herstellen, is de doelstelling.

Begin oktober maakten we jullie warm voor de 6de podcast in onze reeks. Vanaf vandaag kan je luisteren naar Vlaams dichteres Delphine Lecomte! Dankzij haar schrijverschap blijft Delphine meester over haar worstelingen. In het magazine Knack verschijnt er bovendien een dubbelinterview met Stijn Vanheule (UGent) en Delphine Lecomte.

In gesprek met Delphine Lecomte

Delphine is auteur van heel wat lectuur, haar laatste boek is Wie heeft Delphine Lecomte vermoord? Schrijven, kunst en esthetiek worden Delphine’s bondgenoten. Zonder voorbij te gaan aan ernstig psychisch lijden, diepe existentiële verwarring en ontreddering, horen we een bijzondere kijk op psychose en op Delphine’s psychosegevoeligheid. Een psychose is intellectuele rijkdom, radicale creativiteit! Manische, gulzige, ongebreidelde periodes zorgen voor woorden die gutsen. Daarmee kan Delphine literair aan de slag. De andere kant van de media is leegte, in de zetel. 

Taal is haar redding en de euforie is ‘het schrijven zelf’

Delphine vindt soelaas in haar poëzie, in een orakeltaal. Haar smerige teksten dienen als overlevingsmechanisme die raar maar waar de weg hebben gevonden naar de literatuur. Dankbaar om psychotisch te zijn, probeert Delphine met haar kwetsbaarheid om te gaan via het schrijven. Haar schijnbaar verwarde opsommingen zijn niet lukraak, ze gebruikt haar associatieve kracht en laat de gekte toe. Ze geeft ook mee dat de therapeut die durft verbazen in plaats van naar antipsychotica te grijpen, bijdraagt. Ze heeft geluk met een therapeut die voldoende vertrouwen heeft om haar niet meteen farmaceutisch lam te leggen en met veel humor verder kan kijken dan enkel haar zelfdestructieve mechanismen. 

“Ik schaam me niet niet meer voor mijn ontreddering, want dankzij mijn demonen heb ik toegang tot die grenzeloze fantasie”, dixit Delphine Lecomte.

Veel luisterplezier met de 6de podcast van de reeks ‘Stemmen over psychose’


Meer weten over Delphine Lecompte kan via deze link

Wie heeft Delphine Lecomte vermoord? aankopen 

Ben je geïnteresseerd in de andere podcasts van de reeks? Die kan je beluisteren via deze link

Dit wetenschappelijk project komt tot stand in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en Gents Universiteitsmuseum.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *