Main content

Geconfronteerd worden met psychose is een beklijvende gebeurtenis. Voor wie een psychose doormaakt, gaat het leven helemaal onderuit en het duurt vaak een hele tijd voor het weer een beetje op de sporen geraakt.

Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. Het Praatkaffee is een initiatief van het Zorgcircuit Psychose Noord-West-Vlaanderen met en voor mensen met een psychosegevoeligheid.

Wat kan je verwachten van het Praatkaffee?

De avond wordt telkens ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn. Geconfronteerd worden met psychose zet je leven op zijn kop. Ook voor familieleden en nabij betrokkenen betekent psychose vertwijfeling, onzekerheid, veel vragen en weinig antwoorden. En iedereen probeert op zijn manier een weg te vinden doorheen dit ingrijpende gebeuren.

Ontmoeting, informatie en lotgenotencontact

De nabijheid van anderen kan hierin een hele steun betekenen. Vooral wanneer die anderen zelf ook mensen zijn die weten waar het bij psychose om gaat. Precies deze nood aan ontmoeting, informatie en contact met lotgenoten, ligt aan de basis van het Praatkaffee Psychose. Het Praatkaffee Psychose is er voor familieleden en mantelzorgers van mensen met een psychosegevoeligheid, hulpverleners en de persoon om wie het draait kan hen vanzelfsprekend ook vergezellen. In ieder geval dit kaffee is dè plaats bij uitstek om mensen te ontmoeten en ermee aan de praat te gaan.

Psychose: kom erover praten!

Bij een eerste psychose merkt de omgeving vaak als eerste veranderingen op. Hoe kan je die begrijpen? Wat moet je ermee doen? Alleszins, hoe vroeger ingrijpen, hoe beter.

Bij De Stem, voel je je gehoord, gesteund en je steekt in het beste geval iets op, waarmee je een eind verder kan. Vijf keer per jaar (niet in de zomervakantie) worden familieleden en mantelzorgers uitgenodigd om een avond samen te komen. De organisatie voorziet telkens een informatief gedeelte en een uitgebreid ontmoetingsmoment. Een deskundige wordt uitgenodigd om tijdens het eerste gedeelte van de avond een bepaald aspect van psychose te belichten. Daarna is er ruim gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten, samen iets te drinken en rustig aan de praat te gaan.

Gratis en inschrijven is niet nodig. Welkom!


Eind maart 2023 kan je in het Praatkaffee Psychose De Stem terecht voor het ervaringsverhaal van Leen Verhaert, coördinator van de vzw PsychoseNet België. Leen Verhaert zal spreken vanuit haar rol als ervaringsdeskundige en zal ook als familie-ervaringsdeskundige oog hebben voor naasten en betrokken familieleden. Ten slotte geeft ze kort uitleg over het online informatieplatform www.psychosenet.be waar mensen hoop en herstel kunnen vinden.

Wanneer: 28 maart 19.00 – 22.00 (deuren vanaf 18.30)
Waar: De Valkaart (A. Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp)
Hoe: Aan de hand van haar boek Zintuig verzint 

 

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *